19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Българи и румънци – активни в резервациите за Великденденските празници по курортите ни

С повече надежда, с по-малко ентусиазъм, с известно чувство за несигурност туристическият бранш в Добричка област се подготвя за предстоящия летен сезон. Той започва най-напред с почивките за Великден – каза председателят на регионалната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. В момента текат ремонти – добави той. „За няколкото дни, откакто обявихме записвания за Великдинските празници, вече около 30 процента от предлаганите пакети са резервирани, основно от българи и румънци. Най-напред се продават 4-5-звездните хотели. В нашия регион няма особено развит бизнес с къщите за гости. Предлага се празнична вечеря, на някои места – участие в подготовката на чеверме и др.” – добави специалистът.
През м.г. туристическият бранш в Добричка област отчете около 70 процента спад. Тази година очакванията са за около 20 процента по-свит сезон от миналогодишния. И това лято туризмът по Северното черноморие ще разчита на българи и румънци „Почти всички са ползвали мярката 60/40, 80/20. Колегите ме уверяват, че са получили средства до месец февруари. Има около 30-ина процента, които по различни причини – най-вероятно проблеми със счетоводството, не са кандидатствали” – обяснява Димитров.
Основният проблем в бранша за това лято е липсата на кадри. „Много от работещите в сферата, заради несигурността, предпочетоха да се преквалифицират и сега отново сме изправени през тази трудност. Наши колеги ще посетят Украйна, Киргизстан, Узбекистан, където, по наша информация, има квалифицирани кадри, които са работили в курортите в Турция” – каза браншовикът. Според него, повечето хотели и ресторанти спазват противоепидемичните мерки, на места дори се презастраховали. От бранша приветстват въвеждането на тъй нар. „зелени коридори” за пътуванията на туристи, все още ги притесняват мерките за налаганата задължителна карантина, но са оптимисти.
„У хората вече има глад за пътешествия и почивки” – каза Димитров. ДТ

Print Friendly, PDF & Email