27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

България помогна на ФБР в разбиването на мащабна кибер схема

„NetWalker“ е атакувала и хиляди българи

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни.

Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа.

Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че е отмъкнал от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута. Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците.

Престъпната организация „NetWalker“ действа от няколко години и особено в условията на пандемия. Пострадали са големи компании, държавни институции и дори университети.

„NetWalker“ е добре разработена платформа за кибер рекет. Хакерите проникват в компютърните системи на жертвите си, точат данните и ги криптират. След това се свързват с тях и искат откуп за данните.

Очаква се по-късно днес разследващите от България да съобщят подробности за операцията. 

Хиляди българи също са били атакувани по схемата за кибер изнудвания. Въпреки че всичките им файлове са били заключени обаче, нито един българин не е платил поисканата сума.

Вместо да платят, българите са преинсталирали своите операционни системи, като по този начин са изгубили всички файлове на компютрите си.

Сайтът е спрян, а иззетата сума е 454 530, 19 долара в биткойни по днешния курс на криптовалутата.

Смята се, че задържаният е създал вируса, а негови сътрудници са го разпространявали.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email