20.06.2024

България и Гърция подписаха меморандум за изграждане на петролна връзка с нашата страна

Румен Радев и Кириакос Мицотакис постигнаха договореност двете страни да съхраняват газ в Чирен, наши компании да ползват хранилище в Ревитуса, както и за изграждане на петролна връзка Александруполис-Бургас

Това сътрудничество се задълбочава с меморандума за сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите от двете страни могат да съхраняват газ в Чирен, а българските компании могат да ползват хранилището в Ревитуса. По този начин страните ще разполагат с определени резерви в случай на необходимост. Това превръща двете ни страни като кръстопът за пренос на газ, не само за Балканите, но и за Европа. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след среща с президента Румен Радев, на който бяха подписани два меморандума за сътрудничество между България и Гърция.

Другият меморандум е за проучване на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас. „Атина и София се ангажират да проучат възможността за изграждане на нов петролопровод да свързва Александруполис и Бургас, като по този начин ще свържем две морета, ще можем да пренасяме петрол по по-бърз, евтин и сигурен начин, вместо с танкери през Босфорския поток. Освен това се съчетава със съоръжения, които вече са в експлоатация, или се довършват“, допълни гръцкият премиер.

Той благодари на българското правителство за включването на тези проекти в списъка на общи проекти на ЕС.

„Първият газопровод в Гърция се присъединява към Южния газов коридор и развиващия се вертикален коридор, но и към Трансадриатическия газопровод. Така ще снабдява Балканите, защо да не стига природен газ от Александруполис до Украйна. Вече е факт, че допринесе до премахването на енергийната изолация на Молдова, след като там се доставя азерски газ. Капацитетът на интерконектора е вече ангажиран на 94% шест месеца след началото на експлоатация, а това променя енергийната карта на Европа“, обясни още Мицотакис.

Президентът Румен Радев подчерта, че партньорството с Гърция е добило още по-интензивен характер, заради геополитическите сътресения и прекасването на веригата доставки в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Държавният глава изрази благодарност към Мицотакис за солидарността за достъп до терминала за втечен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на Гърция, след като бяха прекъснати доставките от Русия към България през април миналата година.

„В спешен порядък успяхме да завършим интерконектора с Гърция, увеличихме износа на електрическа енергия за Гърция, удвои резервнирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, ускорихме работата за повишаване на свързаността на транспортните и електропреносни мрежи, а стокообменът се увеличи с повече от 1 млрд. евро“, обобщи българският държавен глава.

Този петролопровод ще даде възможност за истинска диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас, която е най-голямата на Балканите. Радев посочи, че се избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи. „Убеден съм, че усилията ни няма да спрат дотук и очакваме със същото темпо да продължат другите проекти, сред които участието на България в управлението и експлоатацията на Егейските пристанища“, коментира още държавният глава и добави, че се проучва възможността за разкриване на още гранични пунктове между двете страни и разширяване на капацитета на съществуващите.

По време на посещението си Румен Радев ще има срещи с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и министър-председателя Кириакос Мицотакис. През декември м.г. Румен Радев и Катерина Сакеларопулу се срещнаха в София. На срещата Радев посочи, че в перспектива България има интерес от реализацията на проекта за създаване на петролопровод, който да свързва Александруполис с Бургас, за доставки на суров петрол, както и за участие в процеса на управление на някои от пристанищата, през които се осъществява преносът на енергийни ресурси.

За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат от Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.

Трасето на петролопровода Бургас – Александруполис е предвидено да бъде с обща дължина 280 км, от които на територията на България да минават 155 км – през Камено, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград. Крайната точка на пресичане на българо-гръцката граница е между с. Генералово и с. Капитан Андреево. Първоначално общата стойност на българския дял от петролопровода се оценява на 227 млн. евро. Предвидено е петролопроводът да бъде с първоначален дебит от 35 млн. тона петрол годишно и с възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол на година.

Print Friendly, PDF & Email