27.09.2023

България започва своя волейболен път за 2023 година

Българските национални отбори по волейбол най-после ще прекъснат дългата пауза без официални мачове, тъй като е време за турнирите при жените и мъжете в Лигата на нациите.
Отборите съответно на Лоренцо Мичели и Пламен Константинов се насочват с оптимизъм към надпреварата в опит за едно позитивно начало.
България далеч не се представи добре в последните си срещи в края на миналата година.
Тогава мъжете ни отпаднаха още в груповата фаза на Световното първенство след загуби от фаворитите Полша и САЩ, и едно срамно поражение от тоталния аутсайдер Мексико. Онова представяне доведе до освобождаването на Николай Желязков.
При жените очакванията не бяха големи, като те записаха поредни загуби от Германия, Сърбия, САЩ и Канада преди да разпишат в последния си мач срещу Казахстан.
Сега е време за Лигата на нациите, която ще започне с женските мачове в днешния ден. Регламентът на турнира вече е до болка известен – 16 отбора влизат в обща групова фаза, като един от тях изпада от следващото издание. Първите осем влизат в директни елиминации, за да се излъчи големият победител. През миналата година това бе Италия при жените и Франция при мъжете.
Нашите момичета преди година успяха да се представят достойно с 4 победи от 12 мача. Това им донесе 14-о място и оставане в турнира, а сега голямата цел пред тях е същата. Или поне такава постави селекционерът Мичели.
Турнирът е главна репетиция преди Европейското първенство през август, в което България попадна в група с един от големите фаворити Италия. Предстоят и олимпийски квалификации през септември, но за всичко това когато му дойде времето.
Първата седмица за националките ни в Лигата на нациите ще е в Япония, като нашите стартират с мач утре срещу Хърватия от 9 часа. Той, както и всички останали ще се излъчват пряко по MAX Sport 1.
Ето и програмата за мачовете тази седмица:
Снимка: volleyballworld.com
31 май, 9:00 ч България – Хърватия
1 юни, 9:00 ч. България – Домениканска република
3 юни, 13:00 ч. България – Япония
4 юни, 9:30 ч. България – Германия
Съставът на Лоренцо Мичели: Моника Кръстева, Мария Йорданова, Мирослава Паскова (новият капитан на отбора), Елена Бечева, Мерелин Николова, Симона Николова, Радостина Маринова, Петя Баракова, Полина Нейкова, Галина Карабашева, Мила Пашкулева, Мира Тодорова, Борислава Съйкова и Мария Кривошийска.
Турнирът при мъжете започва следващата седмица, като първият мач на България е срещу Китай на 6 юни (вторник).
Целта тук също е достойно представяне преди Европейското първенство и олимпийските квалификации.
Преди година изцяло подмладения отбор на България с Николай Желязков постигна само две победи в Лигата на нациите, но все пак запази мястото си в турнири заради по-лошите показатели на Австралия.
Сега нашите ще са без Цветан Соколов, който поиска почивка преди по-важните турнири, но надеждата е за евентуално завръщане на Матей Казийски, петкратният шампион с Тренто. Суперзвездата ще обяви решението си в рамките на тази седмица. Другият лидер на отбора вече е Александър Николов, който направи супер сезон с Лубе Чивитанова.
Ето и програмата на мъжете в първата седмица, която ще се проведе в Япония:
6 юни 10:10 ч. България – Китай
8 юни 06:00 ч. Словения – България
9 юни 10:10 ч. Полша – България
10 юни 13:10 ч. Япония – България

Print Friendly, PDF & Email