29.05.2024

България завърши на пето място по медали след титлата на Назарян, Турция защити първата си позиция

България завърши на пето място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Загреб, след като националите стигнаха до три златни отличия и сбор от 11 медала. Шампион за втора поредна година е Турция с шест златни медала, следвана от Азербайджан с пет, Армения с четири, Украйна с три, България също с три и едно сребро пасив, както и други.
Българските национали в класически стил пък завършиха турнира пети със 101 точки по схемата за отборно класиране в отделните категории. Победител стана отново Турция със 155 точки, а на подиума се наредиха още Азербайджан и Грузия.
Едмонд Назарян започна деня за българските национали със злато в категория до 60 кг, след като победи на финала молдовеца Виктор Чобану с категоричното 13:0. Третите места останаха за Георги Тиболов от Сърбия и Нихат Мамадли от Азербайджан, който загуби срещу българския национал на осминафиналите.
Следващите две категории бяха спечелени от борци именно от Азербайджан, с което страната изпревари България в класирането по медали. Шампион на 67 кг стана Хасрат Джафаров с победа срещу грузинеца Йони Кецуриани, а минути по-късно титла на 72 кг вдигна Улви Ганизаде след труден успех срещу французина Ибрахим Гарем.
Третите места в двете категории спечелиха украинецът Парвиз Насибов, норвежецът Ховард Йоргенсен, полякът Камил Чарнецки и турчинът Селчук Джан.
Бурхан Акбудак спечели шестото и решаващо злато за Турция на 82 кг, а без него шампион на стария континент щеше да бъде отборът на Азербайджан, който завърши с една титла по-малко и с три втори места повече. Той надви на финала украинеца Ярослав Филчаков, а в един от малките финали Филип Шашич спечели първи медал за домакините от Хърватия. До бронз стигна и германецът Роланд Шварц.
В последната категория до 97 кг Артур Алексанян надви Кирил Милов и по този начин Армения изпревари България в класирането по медали. Любопитно е, че арменците стигнаха само до пет отличия на целия шампионат, но го направиха със стил – четири златни и едно бронзово.
Трети места в последната категория спечелиха сърбинът Михаил Каджая и чехът Артур Омаров.

Print Friendly, PDF & Email