19.04.2024

„Бъди съвременен будител!“ е нова инициатива в Добрич, насочена към младежите

Даден е старт на нова инициатива в Добрич, насочена към младежите и наречена „Бъди съвременен будител!“. Чрез разширяване на познанията за българските личности, допринесли за духовното развитие на нацията ни, целта е младите хора на добруджанския град да станат техни последователи, не във виртуалното пространство, а в реалността с дела и мисли.
Инициативата е на Ротари клуб – Добрич с партньори Община град Добрич, Ротари клуб – Балчик и клуб „Знаете ли български език?“ към СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич.
Проектът предвижда поставяне на портрети в училищата с добавено кратко описание на дейността на бележити българи, свързани с Добруджа. Описанието ще бъде в съвременен формат, който кореспондира на стила на живот на младите хора. Казано по друг начин, портретите на наши будители ще са с добавена стойност. Ще има QR код, който ще води до страница с информация за всеки един будител. За да бъде още по-интригуващо за младите хора, ще бъдат направени кратки видеа с информация за дейността на будителя.
Инициатори и участници в проекта споделят идеята, че ценностна система, съзнание за национална идентичност и горд български дух се създават и поддържат с познаване на нашата история и възможност тя да бъде съпреживяна в досега с нея.
„Благодарим на будните деца на клуба и на техния ръководител Стилиян Митев за доверието и подкрепата, предоставяйки ни книжката „Будителите на Златна Добруджа“, издадена от тях! Вярваме, че с общи усилия и много желание ще успеем да достигнем до всеки ученик в нашия град, за да му разкажем за добруджанските будителите, с които се гордеем!“, посочват от Ротари клуб – Добрич.

Print Friendly, PDF & Email