01.03.2024

Бурята „Киърън“ връхлетя Франция и взе жертва

Бурята „Киърън“ връхлетя през нощта срещу четвъртък бреговете на Франция. Има една жертва и четирима ранени, над 1000 души са евакуирани от домовете си.

Червеният код заради бурята вече е отменен, но положението остава критично в 23 департамента в Северна Франция. На места вятърът е стигнал до 190 км/ч. В областта Бретан е загинал шофьор, след като дърво е паднало върху камиона му; има още четирима пострадали, от които трима пожарникари. Над 1300 души са били евакуирани от домовете си, а повече от един милион домакинства сутринта бяха без електричество. От опустошителния вятър са съборени електрически стълбове, покриви и дървета, движението на много места е спряно. През нощта пожарната се е намесвала повече от 500 пъти.

В района Ил дьо Франс около Париж също са взети мерки за сигурност. Прекратен е транспортът на някои регионални жп линии и трамваи, затворени са парковете и градините в Париж и околностите, а властите препоръчаха на жителите по възможност да работят от къщи и да избягват излизанията.

„България Еър“ анулира полет от Париж за София, планиран за вчера, поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи националният авиопревозвач на своята интернет страница.

Германската метеорологична служба отправи вчера предупреждения за бурята „Киърън“, отнасящо се за районите близо до бреговете на Северно и Балтийско море, предаде ДПА.

„Киърън“ се придвижва от Ламанша през Англия към Северно море, каза метеорологичната служба. Силни ветрове със скорост до 90 км/час се очакват около обяд.

В Северно море крайбрежната област Източна Фризия и остров Хелголанд се очаква да бъдат по-силно засегнати. В Балтийско море също ще продължат силните ветрове, като силни пориви се очакват от Фленсбург към островите Фемарн и Рюген.

Освен за силни ветрове се предупреждава и за гъста облачност и дъждове, а според прогнозите температурите ще бъдат между 11 и 14 градуса.

Очаква се през уикенда вятърът леко да отслабне, но бурята и дъждовете ще продължат.

Print Friendly, PDF & Email