01.12.2023

БСП свика партиите от новия парламент, за да обсъдят спешни икономически мерки

От „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“ заявиха, че няма да присъстват
Представители на политически сили в 48-ото Народно събрание се събраха вчера, за да обсъдят икономически мерки. Поканата за среща бе на „БСП за България“, за да се търси решение за спешни мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.
„За нас най-важната тема е инфлация, цени, доходи, настъпващият отоплителен сезон и необходимостта от мерки да подкрепим домакинствата и икономиката в следващите трудни месеци. Предстоят сложни разговори за съставяне на правителство, но едновременно с това трябва да приемем и бюджета за следващата година”, каза преди срещата Нинова. Тя изрази надежда депутатите да постигнат минимум съгласие по базовите пера, които трябва да бъдат финансирани. На въпрос дали може това да е основата на една бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП, Нинова отговори отрицателно.
„Надяваме се на аргументиран и спокоен разговор. Обикновено в зала избуяват емоциите, а не искаме да оставим държавата без тези решения в тези сложни месеци“, каза Нинова.
Тя заяви, че от БСП ще предложат на останалите партии социален пакет с финансова обосновка колко струва.
„Най-вероятно предстои да чуем какви ще са политиките, които другите партии ще водят. Това, което мога да кажа, е, че ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да бъдем като ГЕРБ, които работиха деструктивно“, каза пред журналисти Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ преди инициираната от БСП среща.
Сабрутев бе категоричен, че инфлацията е световна, а не е на ПП.
От партията посочиха, че Калина Константинова, Искрен Арабаджиев и Венко Сабрутев ще се срещнат с представители на БСП, за да представят акцентите в социалната и икономическата програма на партията, за която партията ще търси подкрепа в новия парламент.
„Приоритетите на „Продължаваме промяната“ в социалната сфера включват увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната – на 860 лв; увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията; нова дефиниция за енергийна бедност и 2 тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%; продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства; продължаване на политиката учителските заплати да имат стойност 125% от средната работна заплата; гарантиране на мин. работна заплата за младите мед. сестри (1500 лв) и младите лекари (2000лв.). Сред мерките за бизнеса влизат таван на цената на тока от 250 лв/МвЧ; таван на цената на газа от 300 лв/МвЧ, независимо от пазарните флуктуации; без увеличение на данъците“, посочиха от ПП.
„Приоритетите в сферата на икономиката включват ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства; допълнително увеличение на прага за регстрация по ДДС до 160 хиляди лева; запазване на данъчните ставки на настоящите нива“, допълнипа от партията.
От ГЕРБ-СДС казаха пред БТА, че също ще отидат на срещата, инициирана от БСП. Те ще бъдат представени от Кирил Ананиев, Александър Иванов и Делян Добрев.
От „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“ заявиха, че няма да присъстват. Към момента не е известно дали на срещата ще има представители на ДПС.
Няма да присъстваме на срещата на БСП, защото от точно подобен тип среща излизаме, където ясно е казано, че когато се гледа бюджетът за следващата година, най-добрият принцип е да го приема този, който ще го изпълнява. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на „Български възход“ Стефан Янев, предаде БГНЕС.
„ПГ на „Български възход“ приключи среща с работодателските организации, дискутирахме широк кръг въпроси както във връзка с енергийните и нови регламенти на Европейския съюз, така и предстоящата дейност по приемането на бюджет за 2023 г.“, сподели Стефан Янев.
Той заяви, че е по-добре да се видят реалните показатели, когато парламентът започне работа и чак тогава да се водят разговори за бюджета.
Миналата седмица се състояха три срещи на политическите сили в парламента. На едната, по инициатива на „Демократична България“, те решиха посланиците на Русия и Беларус да не бъдат поканени на първото заседание на новото Народно събрание, а на другата среща обсъдиха предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да отправи видеообръщение към депутатите при откриването на парламента. В началото на миналата седмица се състоя и техническа среща за разпределението на местата в залата.
Президентът Румен Радев свика първото заседание на 48-то Народно събрание на 19 октомври, сряда, от 09:00 ч.

Print Friendly, PDF & Email