22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

БСП върна неизпълнен мандата за кабинет, за пореден път отиваме на избори

„БСП за България“ върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев и изчерпа последния шанс за съставяне на редовно правителство. Така страната ни поема отново пътя към предсрочните парламентарни избори. Политическите реакции не закъсняха.
„Аз искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка, но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, пожелавам ви успех на тях“, заяви президентът Румен Радев, получавайки празната папка с третия мандат.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че провалът не е на БСП, а на целия парламент.
„Това е общ неуспех на 48-ото Народно събрание“, заяви Нинова.
По думите на Нинова не е било възможно реализиране на третия мандат, особено след скандала с Nexo.
Лидерът на БСП обяви, че очаква трудна предизборна кампания.
„Всички видяха, че БСП направи всичко възможно българският парламент да избере редовно правителство. Ние успяхме да убедим нашите партньори и в парламента, а и извън него, че има четири цели, около които можем да се обединим. Това са цели, които подтискат в значителна степен различията между отделните партии и реализацията им можеше да доведе само до позитиви за българския народ.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ проф. Румен Гечев. И допълни: „За голямо съжаление нашите партньори, заради различни политически сметки, не приеха това предложение и в крайна сметка парламентът не можа да се справи с предизвикателството и отиваме на избори.“
От „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ обявиха, че вече преговарят за общо явяване на изборите.
“Това, което видяхме е годежът между хартиената коалиция -ГЕРБ, ДПС и БСП, очакваме да видим сватбата. В тази ситуация ние продължаваме да отстояваме принципите си- да върнем темата за антикорупцията в България”. Това заяви Венеция Ангова от ПП в кулоарите на парламента.
“Датата на изборите зависи от президента, вече имаме позволение от нашите структури да водим разговори с ДБ, така че да сформираме силите на доброто, в противовес на това, което се случва с хартиената коалиция”, заяви още тя.
Христо Иванов от „Демократична България“ направи коментар кога е най-разумната дата за провеждане на предсрочния парламентарен вот.
„Разумната дата за избори е 2 април, смята председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов. Той коментира пред журналисти в кулоарите на парламента възможната дата за предсрочен парламентарен вот, след като по-рано днес БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.
Според Христо Иванов след 2 април се отива „много нататък във времето“ и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове.
Коментар за предстоящите избори направи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:
“Изборите трябва да са тогава, когато президентът ги насрочи. Опциите са 26-ти март или 2-ри април, но сега трябва партиите да имат такова поведение, че след изборите да има диалог и да се сформира редовен кабинет, за да могат да се преодолеят всички кризи”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.
Карадайъ уточни, че ще ходим на поредните ненужни, предсрочни парламентарни избори.
Колкото по-скоро се разпусне това Народно събрание (НС), толкова по-добре и аз не мога да разбера мотивите на президента Радев да продължава да бави този свой указ, коментира пред журналисти председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов на въпрос колко още работа трябва да свърши парламентът и кога ще бъде разпуснат. Според него след връщането на третия мандат държавният глава няма вече абсолютно никакво нито морално, нито законово основание да бави.
Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пък припомни какво още трябва да свърши 48-ото Народното събрание, преди да бъде разпуснато:
България продължава да изпълнява НПВУ със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са засегнати от решението на парламента по отношение на декарбонизацията. В същото време от нас се очакват и реформите. Част от тях са в парламента от месеци. Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за реформите по отношение върховенството на закона и за механизма за отчетност на главния прокурор. Това от години се казва на България, а ние не го правим. Темата беше придвижена от министъра на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони трябва да ги приемем, защо те ще ни помогнат и за приемането ни в Шенген, каза Пеканов.

Print Friendly, PDF & Email