24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 35 000

В неделя ООН каза, че броят на жертвите при земетресението, станало миналия понеделник, може да се окаже два пъти по-висок
Броят на хората, загинали при разрушителното земетресение в Турция и Сирия преди седмица, надхвърли 35 000, предаде Франс прес, цитирайки най-новите официални данни. До момента е потвърдена смъртта на общо 35 224 души, посочва БТА.
Трусът с магнитуд 7,8 и епицентър близо до южния турски град Газиантеп, е причинил смъртта на най-малко 31 643 души в страната. В съседна Сирия до момента е потвърдена гибелта на 3581 души.
В неделя ООН каза, че броят на жертвите при земетресението, станало миналия понеделник, може да се окаже два пъти по-висок.
В най-силно засегнатите от труса райони турските власти са се погрижили да осигурят пълна безопасност и да отцепят достъпа до опасните сгради. Тече работата по събарянето на негодните за живеене постройки и на разчистването на отломките. Жителите на сградите в покрайнините на Адана, които са непокътнати, се страхуват да се върнат в тях.
„Добро или лошо, всичко, което имахме, беше тук. Дори децата ми вече плачат. Те казват „Мамо, всичко си отиде, нашето детство си отиде, всичките ни спомени изчезнаха”, споделя пред NOVA жена, загубила дома си при трусовете.
„Това не беше като другите земетресения. Пътищата бяха разрушени, къщите ни бяха съборени, цели градове са изравнени със земята. Всичко изчезна. Тук можем да се храним, но никой не знае как ще живеем”, посочва един от пострадалите при труса.
„Нашите магазини са тук. Моят беше разграбен, защото задният вход се срути. Откраднаха пари в брой, взеха 70 хиляди лири направо от касата. Задигнаха и част от стоката”, твърди Мехмен Дилмез, жител на Хатай.
Ново земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в централната част на Турция, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.
Огнището е на дълбочина 10 километра.
Земетресението е станало на разстояние 38 километра източно от град Османие в Южна Турция.

Print Friendly, PDF & Email