18.06.2024

„Борса за семена и посадъчен материал“ отвори 30-ото на специализирано изложение в Добрич

Организаторът „Добрички панаир”АД разчита на традицията, но търси  и новости

30-ото издание на специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал“ започна вчера в Добрич с инициативата на фондация „Гората.БГ”. Цял ден двама доброволци на фондацията раздадоха на добричли 8000 безплатни дръвчета пред зала „Добротица”, където се провежда борсата.. „С тази инициатива искаме да направим Добрич и региона едно по-красиво място за живеене“, каза Звезделина Иванова – изпълнителен директор на „Добрички панаир“ АД, организатор на изложението..
„ Дръвчетата са паркови, медоносни, горски видове – липа, люляк, червен дъб, явор, бряст и акация. Умишлено не сме взели плодни дръвчета, за да не правим конкуренция на изложителите. Целта ни е всеки да засажда по малко дръвчета всяка година, за да има за природата, да можем да компенсираме загубите”,. каза  представителят на фондацията Веселин Спасов. 

Амбицията на  „Гората.БГ”  е  в страната да бъдат раздадени и засадени 25 милиона дървета за около 10 години. “ Инициативата е от миналата година, до момента сме раздали над 2,2 милиона дръвчета, надяваме се през тази година да достигнем малко над 3 милиона“, каза още Спасов. „Гората.БГ“ се снабдява с дръвчетата от частни разсадници.”Опитваме се проследим как и къде са засадени дръвчетата – в гората, в двора, парка, на село, на вилата, разчитаме да ни пращат снимки”, добави той.

„Тази пролет ще подаряваме дръвчета в около 30 града – Варна, Добрич, Силистра, Русе и т.н.. Искаме да стигнем до колкото може повече хора в цяла България, за да има  повече дървета”, обясни Спасов. През предстоящите почивни дни ще бъдат в Сливен и Бургас. 

На „Борсата за семена и посадъчен материал” в Добрич  от „Гората.БГ“ подаряваха и книга. Тя е свързана с безорно екологично земеделие, което възстановява естественото плодородие на почвата. “ Безорното земеделие излючва оране, дискуване и други процеси, свързани с обръщането на почвата, за да се запазят червеи, полезни микроорганизми и по този начин самите растения да не боледуват, защото, когато се увреди почвата с прекомерни обработки години наред, растенията боледуват. Целта е да отглеждаме по-здравословна храна и същевременно да пазим природата, което наистина е нещо важно“, обяснява Спасов.

Специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал“  ще продължи до 3 февруари в спортен комплекс „Простор”. До петък работното време на изложението е от 9 до 17 часа, а в събота – от 9 до 14 часа.  С борсата започва и календарът на селскостопанските прояви на „Добрички панаир“.  „И тази година борсата предлага семена за пролетни култури, семена за зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, торопочвени смески, биологични средства за растителна защита, мед и пчелни продукти”, каза Иванова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email