31.05.2024

Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев пратиха сигнал до Сарафов за собствеността на Руската църква

Сигнал до изпълнияващият длъжността Главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма “Св. Николай Мирликийски” подадоха народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.

В сигнала се казва: „При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм „Свети Николай Мириклийки“ за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго) свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм „Свети Николай Мириклийски“, находящ се в гр. София, бул. „Цар Освободител“ № 3.”

Казусът възникна след като България експулсира предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници и ги обвини в шпионаж. Впоследствие, църквата затвори врати, като възникнаха спорове защо църквата е затворила врати и кой е собственикът ѝ. Според Агенцията по вписванията, храмът е собственост на руското посолство. Патриарх Неофит вече назначи свещеници, тъй като църквата е в Софийската епархия.

Print Friendly, PDF & Email