23.07.2024

Бойко Борисов: ”С граница като брюкселска дантела, Шенген за България няма”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в курорта „Албена”, че не вижда предизвикателства пред България и Румъния за влизане в Еврозоната, но вижда огромни възможности. Той подчерта, че ГЕРБ има огромни заслуги за пътя на страната ни към еврозоната и обясни:
„По време на нашето управление влязохме в Европейския банков съюз, в чакалнята на еврозоната. И бяхме приети, защото отговаряхме на критериите – близо нулева инфлация, най-нисък външен дълг и др.
Но само за 3 години мафията успя да промени това и сега се мъчим да се върнем на положение, при което отново да покрием критериите – нещо, което беше факт преди 3 години. Сега имаме изключително голям шанс, заедно с Румъния, да влезем и в еврозоната, в Шенген. Тогава няма да сме само слушатели, а ще участваме във вземането на решенията.“
Така той откри конференцията „Предизвикателства и възможности за България и Румъния в еврозоната. Регионално сътрудничество в контекста на еврозоната“, организирана от сдружение “Граждани за европейско развитие на България“ съвместно с фондация „Конрад Аденауер”, която се проведе в курорта.
„Преди 3 години в България идваха да се учат от нас и да ни дават за пример как се пази европейска граница. Сега границата е като брюкселска дантела и всеки ден се задържат нелегални мигранти в София и страната. Тези новини се съобщават от чуждестранните медии. Как после да гарантираме, че няма проблем. Затова, без добре охранявана граница, няма да има Шенген “, добави той. „Вътрешният министър трябва незабавно да стъпи здраво на границата, ако трябва и с кадрови смени. Но въпросът за Шенген без нулева толерантност на границата няма да стане“, категоричен бе той. „Използвам момента да благодаря на колегите Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Атанасов, Асен Василев, че с цялото законодателство, което приехме досега ЕК свали мониторинга за корупция над България. Това отекна много добре в света и е много добре за България“, заяви Борисов.
Лидерът на ГЕРБ уточни, че по отношение на останалите системи е оптимист.  Направено е нужното в съдебната реформа. „Ще се приемат всички необходими закони през следващите три седмици, за да може да се работи и по Конституцията и до 6 октомври проектът за промени за мине на първо четене.Тази седмица в Народното събрание ще влезе и законът на КПКОМПИ”, добави Борисов.
На конференцията Деница Сачева – народен представител от област Добрич в 49-то НС, областен координатор на ГЕРБ – Добрич посочи, че „сътрудничеството между България и Румъния е изключително важно в контекста на Шенгенското пространство и на Еврозоната”.
„Влизането ни в Еврозоната ще донесе много ползи за бизнеса и за хората. И на двете държави бяха правени десетки проверки, които показаха, че можем да бъдем лоялни и отговорни членове”, добави тя.
Сачева коменира социалното отражение на това да България да бъде член на Еврозоната, като акцентира върху това, че, освен за модернизиране на икономиката, говорим и за увеличаване на доходите на хората.
„И то ще се постигне не за сметка на финансовата стабилност на България, а  само чрез членството в Еврозоната”, обобщи депутатът.
На конференцията директорът на фондация „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман-Диркес заяви, че организацията му стои зад кандидатурата на България и Румъния в Шенген. Темата за Шенген се свърза с темата за еврозоната като възможност за развитие на България
Във форума участваха, български и румънски евродепутати от групата на ЕНП, народни представители от ГЕРБ-СДС и представители на младежките структури на партията, икономисти и социолози.
„Ако мислите, че в Албена ще репетирам да кажа кой е кандидатът за кмет на София, грешите. Да се ограничим до кметовете в района. Кандидатът за кмет на Варна ще е Иван Портних. За Добрич е Красимир Николов“, обяви Борисов и отказа да съобщи името на кандидата за София. ДТ

Print Friendly, PDF & Email