07.12.2023

Бойко Борисов: „Прави ли ви впечатление как вече месеци наред нашето правителство не прави нищо срещу „Лукойл”

 „В понеделник ще имаме среща с парламентарните групи в Народното събрание за „Лукойл” заради искането ни да отпадне дерогацията на руския петрол за седмица. Прокрадва се тенденция, че дерогацията на руския петрол може да повлияе на цената на горивата. Вече имаме дегорация, но поевтиняха ли бензинът и дизелът. Плашат ни, че цените на горивата ще стигнат 4 лв. Но руският петрол,освободен от санкции заради дерогацията, влиза в рафинерията. Вземат ви по 70 стотиннки на литър гориво. Въпросът е къде отиват те?  Те не отиват при нас.  И тези, при които вероятно отиват, изглежда много се притесниха.Сега има голям страх, че ще предложим след една седмица да няма дерогация. Прави ли ви впечатление как вече месеци наред нашето правителство не прави нищо срещу „Лукойл”. Делян Добрев ги  е сметнал – от вашите джобове са излезли 3 млрд долара, а от „Балкански поток”, построен от правителството на ГЕРБ, ще влизат 3 млрд. лв, и заради наложената такса от 20 лева.”- каза в Добрич лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със членове и симпатизанти в драматичния театър „Йордан Йовков”.

Борисов заяви, че преди срещата се е поклонил на паметника на ген. Иван Колев в Добрич, чиято конница разгромява по време на Добричката епопея през !916 г. руската армия и освобождава Добруджа. Борисов определи ген. Колев като събирателен образ на българското общество и подчерта, че много от хората в София трябва да видят написаното на паметника: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободиха. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България.“

„Когато Путин и Лавров казаха, че заради мен България ще загуби всичко, припомням, че руският газ минаваше през Гърция. Затова ние вложихме много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта. Направихме най-мощната компресорна система на Балканите. 80% е ваша. Могат да тласкат газа във всички посоки. Много пъти историята си прави шеги. И най-големите ни критици сега върху построеното от нас слагат 20 лв. такса. Не допуснах никой да вземе проценти и комисионни от вас. Цялото трасе на „Балкански поток” е държавно, а фирмите, които го обслужват са 100% държавни. Това е най-печелившото предприятие в България за всички времена“, добави Борисов.  Според него, „Балкански поток”  догодина ще излезе на печалба.

Той нападна правителството заради дефицита. „Сега 3% ви се вижда нещо хубаво. А то е пагубно”, добави Борисов. „Кирил Петков казал, че правителството се справяло много добре със земеделците и миньорите. Безспорно е така. Решихме проблема със земеделците, благодарение на решението на парламента за отмяна за забраната на внос  на зърно Украйна.. За миньорите – правителството не искаше да се вижда с тях. Кой свърши работа – Пеевски. Той беше моторът да се подпише споразумение”, обясни Борисов. „Когато имат проблеми, ние сме до тях  и се опитваме да ги решаваме. Когато имат успехи, те са си самодостатъчни. Такава им е тактиката до момента“, разгневи се Борисов на некоалиционните си партньори „Продължаваме промяната –Демократична България”.

 Той съкрати в неделя визитата в Добрич, защото имал спешни срещи с Делян Добрев в София заради предложението за отпадане на дерогацията на руския петрол спешно. За съжаление на феновете му нямаше ръкостискания, свободни разговори, снимки.

„За ГЕРБ политиката е преди всичко отговорност и много работа за населените места и за хората. Докато имахме възможност и управлявахме, в област Добрич бяха инвестирани над 200 млн. лв. Това са проекти, които всички могат да видят – пътища, училища, читалища, църкви, градският парк в града“, каза областният координатор на ГЕРБ и народен представител Деница Сачева на срещата. На нея бяха представени кандидатите за кметове на „ГЕРБ-СДС” в общините в Добричка област, които бяха изправени на сцената и изслушаха всички изказвания. На срещата присъстваха още евродепутатът Емил Радев и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email