07.12.2023

Блокадата на АМ „Тракия“ и Прохода на Републиката продължава, миньори и енергетици готвят стачка

Обсъждат се и ден и час, на който да се призове за национален протест, на който те очакват подкрепа от цялата страна

На магистрала „Тракия“ се провеoe своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица-Изток“. На място вчера бяха и представители от другите блокади, като на този етап се обединиха около решението от понеделник или най-късно вторник да започне подписка по рудници и цехове за започване на ефективни стачни действия.
Тя трябва да бъде подкрепена от 50+1 процента от работниците. Ще трябва и точно да се формулират исканията към работодателя, както е по закон. Готови са на стачни действия, които да продължат максимално дълго, казаха миньорите.
Обсъждат се и ден и час, на който да се призове за национален протест, на който те очакват подкрепа от цялата страна. До този момент доколкото се разбраха, това ще е четвъртък.
Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат и по време на ефективните стачни действия. До утре ще трябва да уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятия в „Марица-Изток“. Основното остава изтеглянето на териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, тъй като по закон при стачка исканията трябва да са изпълними от работодателя. В момента вървят и оживени дискусии как да поискат гаранции за работата си в краткосрочен и дългосрочен план.

Print Friendly, PDF & Email