23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Бизнесът обвини партиите, че са саботирали влизането на България в еврозоната

Бизнесът обвини законодателната власт за отлагането на членството на България в еврозоната. Според оценката на работодателските организации политическите сили в парламента са саботирали процеса и така страната ни е изпуснала уникален исторически шанс да постигне тази цел.

„Силната икономически и политически държава минава през членството в еврозоната“. Това каза пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той подчерта, че бизнесът остава с надеждата, че България ще успее да изпълни критериите за членство:

„За стабилността на обществото ни, на доходите на гражданите и на публичните финанси е важно максимално да се придържаме към критериите на еврогрупата и еврозоната“.

Според Митрев не толкова инфлацията, а липсата на желание на политическата класа да приемем необходимите закони, така че България да бъде част от еврозоната, е големият проблем.

„Това забавяне ще води до това инфлацията у нас да бъде по-висока. Възможността в този период (до присъединяването ни в еврозоната), който не се знае колко дълъг ще бъде, да привлича инвестиции, да има по-ниски лихвени проценти, да спестява средства, които би дала за превалутиране, да има стабилност… ще пропуснем. … Т.е. лишаваме цялото ни общество за неопределен период от време да има възможност много по-бързо да достигне нивата на средноевропейските доходи“.

Председателят на БСК изтъкна, че бизнесът ще се справи с по-големи усилия и с повече ресурси, които ще трябва да влага, защото ще продължи да има по-високи лихвени проценти, а бизнесът се движи най-вече от кредитната система.

„Надявам се в следващия парламент да има разум и настройка в политическите партии, че националният интерес на България трябва да бъде над всичко, а националната ни цел е да имаме силна икономически и политически стабилна държава, в която хората да живеят добре, за да има благоденствие за цялото ни общество“.

Print Friendly, PDF & Email