07.12.2023

Бивш ръководител на „Хамас“ призовасъседите на Израел да влязат във войната

Халед Мешаал призова мюсюлманския свят да излезе в петък на протести в подкрепа на палестинците

Бившият ръководител на „Хамас“ Халед Мешаал призова мюсюлманския свят да излезе в петък на протести в подкрепа на палестинците, а съседните страни да се присъединят към войната срещу Израел, предаде Ройтерс.

„В петък трябва да излезем на площадите и улиците на арабския и ислямския свят“, каза Мешаал, който в момента е начело на службата на „Хамас“ за диаспората, в послание, изпратено до агенцията. Той заяви още, че правителствата и народите на Йордания, Сирия, Ливан и Египет имат по-голям дълг да подкрепят палестинците.

„Племена на Йордания, синове на Йордания, братя и сестри на Йордания… Това е моментът на истината, близо сте до границите и  всички знаете каква е отговорността ви“, каза Мешаал, който се намира в Катар.

Йордания и Ливан са страните с най-голям брой палестински бежанци, отбелязва Ройтерс.

„За всички, които преподават джихад… за всички, които преподават и учат, това е момент да приложите (теориите)“, каза високопоставеният представител на „Хамас“.

Мешаал отправи призива си в момент, когато Израел заяви, че ще засили отговора си на нападението на палестинската групировка, като предприеме сухопътно настъпление. През нощта израелски изтребители поразиха над 200 цели в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Министерството на здравеопазването в доминираното от „Хамас“ правителство в ивицата Газа съобщи за най-малко 950 убити и 5000 ранени в пренаселения крайбрежен анклав от началото на конфликта.

В събота въоръжени бойци на „Хамас“ нахлуха от ивицата Газа в Южен Израел – най-смъртоносната атака на палестински бойци в историята на Израел.

Print Friendly, PDF & Email