22.07.2024

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп даде показания в процес за 250 млн. срещу него

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп застана на свидетелската скамейка в Ню Йорк, където даде показания по повдигнатия срещу него съдебен процес за измама на стойност 250 милиона долара.
Доналд Тръмп е обвинен в подвеждащо увеличаване на нетната стойност на активите му, с което е спечелил благоприятни условия от банки и застрахователи.
Разпитът на милиардера беше концентриран върху степента на участието му в изготвянето финансовите отчети на компаниите му. По време на разпита бившият президент на САЩ многократно влезе в сблъсък със съдията по делото, който трябва да прецени дали да наложи стотици милиони долари глоби на компаниите на Тръмп. Той обвини съда в тенденциозност и още на път към съдебната зала нарече представителите на съдебната власт „политически сътрудници“.
„Сигурен съм, че съдията ще отсъди срещу мен, защото той винаги отсъжда срещу мен“, каза бившият американски президент. За разлика от четирите наказателни дела, пред които е изправен Тръмп, този граждански процес не заплашва да го вкара в затвора. Ако бъде признат за виновен, последиците биха били катастрофални във финансово отношение за бизнес империята му, тъй като прокуратурата иска глоби в размер на 250 милиона долара, както и налагане на ограничения, които биха попречили на Тръмп и синовете му Ерик и Доналд да правят бизнес в родния си щат Ню Йорк.

Print Friendly, PDF & Email