07.12.2023

Бенямин Нетаняху: „Хамас“ допуснаисторическа грешка и ще си плати

Израел ще използва огромна сила срещу „Хамас“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, след като страната му обяви пълна обсада на Ивицата Газа. Нарастват жертвите сред цивилното население и от двете страни на новия палестино-израелски конфликт.

По думите на Нетаняху интензивните въздушни удари срещу Ивицата Газа са само началото на ответната операция на израелската армия. Той потвърди и вероятността от сухопътна операция. В изявлението си израелският премиер сравни групировката „Хамас“ с „Ислямска държава“ и се зарече страната му да победи.

„Израел е във война. Не я искахме, но ни беше натрапена по най-бруталния начин. И въпреки че Израел не започна тази война, ще я довърши. „Хамас“ ще разбере, че допусна историческа грешка като ни нападна. Ще платят цена, която ще запомнят, както и всички други врагове на Израел, за десетилетия напред.“

Повече от 100 души се държат като заложници от „Хамас“, обяви израелският външен министър Ели Коен. По данни на властите в Тел Авив жертвите от израелска страна са повече от 900.

“Започнаха да похищават майки, бебета, възрастни хора – 80-85 годишни. Те са чудовища, терористи. Имат само една цел – да убиват толкова, колкото могат“.

„Хамас“ заплаши да екзекутира израелци, взети за заложници. „Отговорът на атаките от израелските сили срещу жилищни сгради и цивилни обекти ще бъде екзекуцията на заложници“, се казва в изявление на „Хамас“, след като жертвите от палестинска страна достигнаха 700 души. Радикалите заплашват да заснемат екзекуциите и да ги публикуват в социалните мрежи.

Ивицата Газа е засегната сериозно от обявената по-рано от Израел пълна блокада. В района няма електричество, повредена е голяма част от инфраструктурата.

Лидерите на Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция и Италия направиха съвместно изявление, в което осъждат нападенията на „Хамас“. Лидерите изразяват своята „твърда и единна подкрепа“ за Израел и се ангажират да създадат условия за мирен Близкоизточен регион“.

Print Friendly, PDF & Email