18.06.2024

Белият дом обеща, че ще отговори на атакатас дрон в Йордания, в която загинаха трима военни

От своя страна ирански официални лица заявиха в понеделник, че САЩ трябва да поемат „своята част от отговорността за атаката“

Белият дом е подложен на натиск да реагира, след като нападение с дрон в неделя уби трима американски военнослужещи в Йордания. Акт, за който Вашингтон обвинява подкрепяните от Иран милиции в Сирия и Ирак, предава Voice of America (VOA).

Нощната атака с дрон бе първия случай, в който американски войници са убити от вражески огън в Близкия изток след избухването на войната между Израел и Газа на 7 октомври.

От Белия дом увериха, че президентът Байдън ще направи всичко, което трябва, за да „защити американските войски и съоръжения и да се погрижи за националната сигурност на страната.“

„Ние ще отговорим на тази атака. Ще направим това по нашия график, в нашето време и ще го направим по начина, по който реши президентът“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

Кърби беше категоричен, че САЩ не търсят война с Иран.

„Напълно осъзнаваме факта, че тези групи, подкрепяни от Техеран отнеха живота на американски войници. Но, едно нещо е ясно. Ние не търсим война с Иран. Ние не търсим конфликт с режима там по военен начин“, добави говорителят.

От своя страна ирански официални лица заявиха в понеделник, че САЩ трябва да поемат „своята част от отговорността за атаката“.

„Ние не търсим напрежение с Америка, вътре или извън региона. Ислямска република Иран сериозно вярва в политическите решения на международните и регионални спорове“, заяви Насер Канаани, външен министър на Техеран.

Шефът на НАТО също изрази опасенията си и посочи с пръст Иран.

„Виждаме, че Иран продължава да дестабилизира региона. Те носят отговорност, подкрепяйки терористи, които атакуват кораби в Червено море“, заяви Йенс Столтенберг.

И добави: „Поведението на Техеран ни напомня как би изглежда светът без правила.

Непредвидим и опасен свят, в който сигурността ни става по-скъпа“, цитира Voice of America (VOA) Столтенберг.

Print Friendly, PDF & Email