18.04.2024

Без помощ от Запада Украйна няма да удържи руското нападение

epa11189061 Servicemen from different units of the Ukrainian National Guard attend a military training at a shooting range near Kharkiv, Ukraine, 29 February 2024 amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. Russian President Vladimir Putin in his annual address to the Federal Assembly in Moscow on 29 February advised against a third country military deployment in Ukraine describing its consequences as "tragic". EPA/SERGEY KOZLOV 45342

Според съобщенията украинските официални лица са обезпокоени от възможността за значителни руски териториални придобивки през лятото на 2024 г. в случай на продължаващо забавяне на западната помощ за сигурност.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Агенция „Блумбърг“ съобщи, че според вътрешни украински оценки руският напредък по фронтовата линия може да набере значителна скорост до лятото на 2024 г., ако партньорите на Украйна не увеличат доставките на артилерийски боеприпаси.

„Блумбърг“ съобщи, че източници, близки до украинското ръководство, са заявили, че Украйна очаква руските сили да решат дали да продължат сегашния си фокус върху постепенния тактически напредък и да се подготвят за по-голям опит за пробив през лятото на 2024 г. в зависимост от резултатите от настоящите руски настъпателни операции.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 25 февруари, че руските сили се подготвят за ново настъпление, което ще започне в края на май или през лятото на 2024 г.

Понастоящем руските сили се опитват да използват тактическите възможности, предоставени от завземането на Авдеевка от руските войски, и се опитват да навлязат възможно най-далеч в района, преди украинските сили да установят по-труднопробиваеми отбранителни линии.

Руските сили могат да решат да коригират бъдещите си настъпателни операции въз основа на степента на успех, който имат при атакуването на последващите украински отбранителни линии западно и северозападно от Авдеевка, а украинската отбрана в района на Авдеевка може да повлияе на руските възприятия за по-широкото състояние на отбраната на Украйна по протежение на фронтовата линия.

Руските сили също така провеждат многоосова настъпателна операция по линията Купянск-Сватово-Кремина, но напоследък не са постигнали значителни успехи в района, а относителният успех или неуспех на тези усилия може да повлияе по подобен начин върху начина, по който руското военно командване разглежда руските перспективи за оперативно значим напредък.

Способността на Русия да постигне оперативно значим напредък обаче все още зависи до голяма степен от нивото на западната подкрепа за Украйна, тъй като добре осигурените украински сили са доказали, че могат да попречат на руските сили да постигнат дори незначителни успехи по време на мащабни руски офанзивни усилия.

„Блумбърг“ съобщи също, че според оценки на украинското разузнаване руският президент Владимир Путин не се е отказал от първоначалната си цел да превземе големи украински градове като Киев и Одеса.

Неотдавна Путин лъжливо заяви, че Одеса е „руски град“, а други руски официални лица приложиха този израз и към градовете Днепър, Харков, Николаев и Киев.

През последните месеци Кремъл възобнови експанзионистичната си реторика, която изрично призовава за окупиране и анексиране на допълнителни украински територии.

Кремъл умишлено формулира тази реторика, за да избегне определянето на граници за по-нататъшната руска експанзия в Украйна, и тази реторика може да има за цел да позволи на Путин да въведе нови цели за завладяване на Украйна, когато сметне за необходимо.

Руският президент Владимир Путин използва обръщението си към Федералното събрание на 29 февруари, за да убеди руската общественост, че следващият му президентски мандат ще бъде определен от руския военен успех в Украйна, но не за сметка на стагнация или намаляване на социалното и икономическото благосъстояние.

Путин заяви, че руският боен потенциал се е увеличил „многократно“ и че руските сили „твърдо държат инициативата, уверено напредват в редица оперативни области“ и завземат „още територии“.

Характеристиката на Путин за руските настъпателни операции в Украйна е забележимо по-уверена от изявлението му от 14 декември 2023 г. по директната линия, че руските сили се намират в „активна фаза на действие“.

Готовността на Путин да представи публично очевидната си увереност в руските настъпателни операции вероятно се дължи на неотдавнашното превземане на Авдеевка от Русия и продължителните дебати в САЩ относно военната помощ за Украйна. Путин прекара по-голямата част от речта си, като не се фокусира върху войната, а вместо това подробно описа спецификите на икономическите политики и социалните програми, които планира да стартира.

Русия увеличи разходите си за отбрана до рекордни нива през 2024 г. и Путин вероятно набляга на плановете си за икономически и социални политики, за да успокои продължаващите вътрешни притеснения относно последиците от войната на Путин в Украйна за обикновените руснаци.

Путин се опита да отговори на тези опасения, като заяви, че Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, както Западът успешно направи със Съветския съюз.

По време на речта си пред Федералното събрание Путин използва изтъркана реторика за преговори и ядрена война, вероятно за да се възползва от вниманието на Запада към речта и да популяризира текущите информационни операции на Кремъл.

Путин повтори привидната си готовност за диалог със Съединените щати по въпросите на „стратегическата стабилност“ и продължи да прехвърля отговорността за липсата на преговори върху Съединените щати.

Путин заяви, че ако Съединените щати искат да обсъждат важни въпроси на сигурността, то е необходимо да се вземат предвид националните интереси на Русия.

Print Friendly, PDF & Email