15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Безводието в Стожер продължава, пишат декларация на Общинския съвет

Жителите на селото готови за протести, но предпочитат диалог

„Безводието в село Стожер продължава. Осигуряваме минерална вода за детската градина и Социалния патронаж, от четвъртък пращаме водоноска за населението, като тази вода не може да използва за пиене и готвене. Не можем да осъществим връзка с изп. директор на „ВиК”-Добрич, Тодор Гикински” – каза кметът на община Добричка Соня Георгиева на заседанието на Общинския съвет.  Тя добави, че е изпратено е писмо до служебния премиер и до служебния министър на околната среда за проблема с водоснабдяването в Стожер. „Многократно са търсени разговори с „ВиК”-Добрич, но за съжаление без резултат. В бюджета на общината бяха записани средства за алтернативно водоснабдяване от Дебрене – около 45 000 лв, но от водното дружество все още не са предприети действия” – добави кметът.
.Да се изготви декларация от името на Общинския съвет и община Добричка за проблема с водоснабдяването в село Стожер, която да бъде изпратена до всички компетентни институции – около това се обединиха общинските съветници. Съветникът Икбал Мариянов заяви на заседанието на местния парламент, че хората са готови на протести, дори и на това да не плащат данъци. Георгиева заяви, че е готова да готова да подкрепи протести, но предпочита диалог, тъй като проблемът с безводието касае мнго села в общината. Тя припомни, че миналата година е направена обща декларация за водоснабдяване в цялата община, която е била изпратена до няколко ведомства, които са ангажирани с проблема. Все още няма отговор от „ВиК” как и в какъв срок ще бъде решен проблемът. Лично аз съм обезпокоена” – каза Георгиева.
Председателят на Общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев предложи най-кратък срок да бъде организирана и среща на общински съветници с представители на ръководството на „ВиК”-Добрич, на която да бъде поканен и кметът на Стожер. ДТ

Print Friendly, PDF & Email