15.07.2024

Байдън пак е кандидат за президент на САЩ, ако го изберат ще е на 82 години

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Началото на кампанията за преизбиране стартира с триминутно видео, което започва със слоугъна: Свобода.

Ако Байдън бъде преизбран, той ще встъпи във втория си мандат на 82 години.

Байдън определи състезанието на изборите догодина като „борба срещу републиканския екстремизъм, имплицитно твърдейки, че се нуждае от повече време, за да изпълни напълно обещанието си да възстанови характера на нацията“.

„Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка. И все още сме“, казва той във видеото, което започва с изображения на активисти за правата на абортите от 6 януари 2021 г., протестиращи пред Върховния съд на САЩ.

„Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече права или по-малко“, пита риторично Байдън. „Зная какъв искам да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране”, изтъкна още настоящият стопанин на Белия дом.

Датата не е избрана случайно. На 25 април преди четири години Байдън обяви, че се впуска в президентската надпревара, в края на която той победи републиканеца Доналд Тръмп и го лиши от втори президентски мандат.

Сега Тръмп и Байдън отново ще се изправят един срещу друг.

Print Friendly, PDF & Email