04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Байдън деблокира 50 милиона барела петрол, за да регулира цените на горивата

Действията на Вашингтон са в координация с други страни, които са големи потребители на енергия
САЩ освободиха 50 милиона барела петрол от стратегическия си резерв. Целта е да се намалят цените на горивата. Действията на Вашингтон са в координация с други страни, които са големи потребители на енергия.
Решението на администрацията на президента Джо Байдън e насочено към световните енергийни пазари, но цели да подпомогне и американците преди Деня на благодарността и големите пътуванията за празниците на фона на покачващите се цени на горивата.
„Днес обявявам най-мащабното отблокиране от американския стратегически петролен резерв, за да подпомогнем доставките, в момент когато се възстановяваме от пандемията. И други нации ще допринесат за решението. Общите ни действия ще позволят да се справим с липсата на доставки и ще успокоят цените“, заяви Джо Байдън.
Петролният резерв на САЩ възлиза на 620 милиона барела. Освобождаването на 50 милиона от тях е символично, тъй като количеството е достатъчно да задоволи нуждите на американския пазар за два-три дни.
Вероятно се цели психологически ефект – едновременно върху страните производителки на петрол, като Саудитска Арабия, и общественото мнение в САЩ.
Пускането на пазара на количества от резерва ще започне от средата на декември.

Print Friendly, PDF & Email