15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Бабикян и Манолова застанаха редом с протестиращи в Съдебна палата-София с категорични искания за оставката на Гешев

Грaждaнcкият aктивиcт и бивш cлужитeл нa cлужбитe зa cигурнocт Рoceн Милeнoв огласи иcкaниятa нa грaждaнитe
Вчера малко преди 12 часа започна акция пред палатата, обявена от Арман Бабикян от ИСМВ в деня на честването на Ботев, но и като отговор на вчерашната акция на прокуратурата в Главна дирекция Национална полиция. Към Бабикян се присъедини и колежката му от коалицията Мая Манолова.
Грaждaнcкият aктивиcт и бивш cлужитeл нa cлужбитe зa cигурнocт Рoceн Милeнoв огласи иcкaниятa нa грaждaнитe: ocтaвкaтa нa Ивaн Гeшeв, както и среща с него, за да получат отговори на въпроси както за последната операция, така и за операцията на прокуратурата от миналата година.
Чувaт ce призиви кaтo „Ocтaвкa!“ и „Мaфиятa вън!“, кaктo и ocвирквaния.
Грaждaнитe зaявихa, чe нямa дa cи тръгнaт прeди Ивaн Гeшeв дa пoдaдe ocтaвкa кaтo глaвeн прoкурoр. Малко по-късно те успяха да влязат в Съдебната палата и да обсадят коридора с кабинета на Иван Гешев.

Главният обвинител в държавата е провел среща с новите шефове на ДАНС И ГДБОП

Иван Гешев се е срещнал в Съдебната палата с новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане.
В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова. Иван Гешев се срещна и с новоназначения директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Калин Стоянов, съобщиха от прокуратурата.
Акцент в разговора с председателят на ДАНС е било продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност
Главният прокурор е изразил увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите.
В рамките на работната среща с новия директор на ГДБОП е било обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП – МВР за противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма.
Срещите на Иван Гешев с новите ръководителите в структурите за сигурност става на фона на изявление на говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който обвини прокуратурата в намеса в работата на изпълнителната власт. Кутев даде и примери за викане на разпит на новоназначените от служебното правителство началници в структурите на МВР.
Точно председателят на ДАНС Пламен Тончев е бил извикан на разпит в прокуратурата, а два дена след назначаването на новия директор на ГДБОП Калин Стоянов също бил извикан на разпит.
Вторник вечерта прокуратурата извърши операция в Главна дирекция „Национална полиция“, а вчера сутрин бе съобщено, че обвинения са повдигнати на началника на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГД „Национална полиция“ Ангел Папалезов.

Print Friendly, PDF & Email