18.06.2024

Аюрведа ритуали за повече здраве

Преди да се отправите към кафе машината, изпийте 150-200 мл топла вода
Аюрведа е древна, хилядолетна система за здраве, която ни помага да предотвратяваме поява на заболявания и да поддържаме балансирано здравословно състояние посредством определен начин на хранене, движение и създаване на навици. За да се радваме на баланс между тяло, ум и душа, можем да се придържаме към някои аюрведични сутрешни навици, които спомагат за тази хармония.
Те са съвсем прости за изпълнение, не изискват много време и усилия, а оказват благоприятно въздействие върху ежедневието ни.
Ранно ставане
Според Аюрведа най-доброто време за събуждане е между 5 и 7 сутринта. Това е най-подходящото време за медитация, за отправяне на благодарност, за четене. Именно тогава е най-естественото време за червата и пикочния мехур да се освободят. Събуждането със слънцето ни предразполага към гъвкавост. През лятото имаме повече време за работа и забавления на открито, а през зимата – повече време за почивка.
Медитация
Втората стъпка към осъществяването на здравословен начин на живот е медитацията. Рано сутрин съзнанието е все още спокойно, затова медитацията ще бъде по-успешна, когато мислите не препускат една след друга. Можете да я направите удобно настанени в леглото, седнали по турски, фокусирани върху дишането. Изчистете ума от всякакви очаквания и изисквания към себе си и се концентрирайте върху дишането. Дори и няколко минути ще ви окажат благотворно влияние и ще се усетите заредени.
Почистване на езика
Аюрведа ни учи, че преди хранене, пиене, измиване на зъбите е добре да изследваме езика. Той индикира за нашето храносмилателно здраве. Обърнете внимание на повърхността на езика. Почистете го внимателно отзад напред, като отделяте време и на центъра на езика. Повторете няколко пъти. Би било чудесно да го правите всяка сутрин и всяка вечер преди лягане.
Измиване на лице и очи
Изплакване на лицето и най-вече на очите сутрин е задължително. Още по-добре е, ако го правим със студена вода. Така действа ободряващо и намалява подпухването на лицето.
Почистване на носа
Почистването на носа е практика, която освобождава назалните пътища, подобрявайки респираторното здраве. Може да се направи промивка с физиологичен разтвор или с топла вода.
Топла вода на гладно
Преди да се отправите към кафе машината, изпийте 150-200 мл топла вода. Тя действа прекрасно на храносмилателната система, подобрява стомашно-чревното здраве и спомага за естественото освобождаване от токсини.
Сухо четкане
Сухото четкане на кожата сутрин действа стимулиращо, подобрява лимфния поток и циркулацията на кръвта. Освен това подобрява състоянието на кожата.

Print Friendly, PDF & Email