20.06.2024

АФП: С номинацията на Мария Габриел ГЕРБ-СДС България опитва да излезе от безизходицата

Българската консервативна партия ГЕРБ номинира еврокомисаря по иновациите Мария Габриел за министър-председател в сряда, докато България, член на ЕС и НАТО, се опитва да сложи край на двегодишна политическа безизходица, предава АФП.

ГЕРБ спечели парламентарните избори миналия месец, петите за последните две години, но се затруднява да състави правителство. Политическата безизходица попречи на източноевропейската страна да приеме бюджет, да постигне напредък по присъединяването към еврозоната или да се възползва от фонда на ЕС за устойчивост и възстановяване, коментира агенцията..

„Еврокомисарят Мария Габриел ще бъде нашият кандидат за премиер“, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пред парламента в сряда, цитиран от АФП.

„Ние сме решени да изведем България от депресията“, заяви той във вторник.

Страната с население от 6,5 милиона души е исторически и културно близка до Русия, но дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна. В понеделник Габриел, 43-годишна бивша евродепутатка, ще бъде официално натоварена от президента Румен Радев да се опита да състави правителство. Анализаторите смятат, че тя има малки шансове за успех.

ГЕРБ не успя да постигне компромис с втората по големина партия – реформаторската „Продължаваме промяната“ (ПП). Единствената му оставаща възможност е да спечели подкрепата на три по-малки, но много различни партии. ПП, воден от завършилия Харвард предприемач Кирил Петков, обвини дългогодишния лидер на ГЕРБ Борисов в корупция. Масови протести срещу корупцията разтърсиха България през 2020 г., като изолираха силно ГЕРБ след почти десетилетие на власт и поставиха началото на спиралата на изборите, коментира АФП.

В публикацията се посочва още, че ако Габриел не успее да състави правителство, което да получи одобрението на парламента, „проруският президент“ Румен Радев ще връчи втори мандат на ПП, а ако и този опит пропадне, ще може да избере на коя партия да връчи трети мандат.

Print Friendly, PDF & Email