07.12.2023

Атанас Атанасов подаде оставка от поста шеф на комисията за контрол над службите

Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов се оттегля от поста председател на Комисията за контрол над службите на НС. В заявлението, подадено от него до председателя на парламента вчера, не са посочени мотиви.
Пред „24 часа“ обаче той е коментирал, че причината е изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на службите.
По повод оставката на Атанасов другият съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков посочи:
„Службите са една друга тема, по която ние отдавна сме казвали, че трябва реформата да продължи там с големи стъпки, защото в момента не е започнала. От тази гледна точка ние ще продължим да работим.
Днешната задача е КПКОНПИ – законът за антикорупцията, да бъде минат. Веднага следващата ни надежда е, че следващата ни победа ще бъде работата по всичките закони за службите.
Но тези стъпки са малко по-бавни, отколкото на всички нас ни се иска. Но, ако успеем, този закон да бъде наистина завършен, ще е огромна стъпка напред“.
Според депутата от ДПС Делян Пеевски решението на Атанасов е лично. Той коментира и как то ще повлияе на заявеното намерение за сливане на службите за сигурност:
„Смятам, че това не може да повлияе на нищо, но това е негово лично решение. Това е нещо, което не е дискутирано с нас. Това е лично решение на г-н Атанасов“.
Запитан трябва ли службите да бъдат слети Делян Пеевски отговори: „Вижте, вече се разбра – и от ГЕРБ няма да има подкрепа. Ние също сме обсъдили, при условие, че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим“.
А дали това ще разклати управлението: „Смятам, че не“, коментира депутатът от ДПС.

Print Friendly, PDF & Email