18.07.2024

Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии в петък

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Церемонията по полагане на клетвата им е насрочена за този петък в 11 часа. От съда информират, че Атанасова и Белазелков ще се закълнат в присъствието на председателя на Народното събрание,  президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

За да може Десислава Атанасова да положи клетва в петък, трябва преди това Парламентът да гласува оставката й като народен представител.

14 от общо 27 адвокатски съвета в страната призоваха Народното събрание да отмени решенията си, с които миналия петък избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. Според представителите на адвокатурата „попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици“.

В позицията се критикуват бързината на процедурата, по която Атанасова и Белазелков бяха избрани, както и записаният в гласуваните решения деветгодишен мандат.

„Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността“, се казва в позицията на адвокатските съвети на колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Междувременно от Инициатива „Правосъдие за всеки“ обявиха, че довечера организират протест под надслов:

„Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!“.

Print Friendly, PDF & Email