24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Аспарухово“ отбелязва Сирни заговезни с богата програма

„Аспарухово“ отбелязва Сирни заговезни тази година с богата програма. Това съобщи във фейсбук профила си районният кмет Ивайло Маринов.
„Каня всички на 26 февруари, неделя, от 17:30 ч. в „Аспаруховия парк“, където ще станем свидетели на пресъздаването на народния обичай по искане и даване на прошка и прескачане на Заговезнишкия огън – основен елемент от празника“, пише Маринов.
Събитието ще бъде съпроводено от фолклорна програма. За доброто настроение на присъстващите ще с епогрижат танцьорите от НЧ „Просвета 1927“, НЧ „Васил Левски – Галата 1927“, ученици от ОУ „Христо Ботев“, НУ „Васил Левски“ и виртуозите от огнено шоу „Палячи“.
Програмата включва още конкурс за най-автентична и най-красива народна носия. За победителите са подготвени награди.
„Район „Аспарухово“ има всички дадености и заслужава да бъде притегателно място за любителите както на старите ни български традиции и народни обичаи, така и на съвременните забавления! Паркът и крайморският ни бряг отново ще оживеят и ще приютят с вълшебната си атмосфера всички желаещи да се потопят в света на музиката и да се почувстват част от културния живот в района! Началото тази година ще поставим с възраждането на една стара българска традиция – празнуването на Сирни заговезни“, посочва Маринов.
Районният кмет благодари на огнено и светлинно шоу „Палячи“ за идеята заедно да се възроди традицията на Сирни заговезни. Те ще закрият вечерта с най-новия си светлинен спектакъл, номиниран за награда „Икар“.

Print Friendly, PDF & Email