27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Архитекти се сдърпаха за проекта за ремонт на центъра на Добрич

Трябва да въвлечем гражданите при обсъждането на ремонта на центъра на града и да вземем тяхното мнение предвид, категорични са инициаторите на конкурса за нов градски център
Архитектите се скараха и влязоха в спор заради проекта за предстоящия ремонт на градския център на Добрич. Повод за това стана публикация на сайта на Камарата на архитектите в България (КАБ) от тази седмица.
В нея се казва, че:
„С писмо до Управителния съвет на КАБ от 17 август 2022 г. Кметът на Добрич поиска подкрепа на вече обявения архитектурен конкурс за „Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на град Добрич и разработване на идеен проект за бул. 25-ти септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“.
Община Добрич не е искала съгласуване на конкурсните условия на настоящата процедура, поради което сме силно озадачени, че в официалната документация на конкурса се съдържа невярно твърдение и неправомерно използване на логото на КАБ, което заблуждава участниците, че конкурсът се провежда със съдействието и подкрепата на КАБ. Подобни действия са недопустими и накърняват авторитета на КАБ.
Камарата на архитектите в България няма никакво участие в изработването на условията за участие в конкурса. Изпратили сме в законния срок писмо до Кмета на Добрич, в което обявяваме част от условията на конкурса за неприемливи и нарушаващи ЗОП и ЗКАИИП и настоятелно искаме тяхната промяна.“
„Не е потърсено професионалното мнение на Регионална колегия Добрич. Тя е изолирана от действията на Общината. Заданието не е подложено на обществено обсъждане. Назначено е жури от изтъкнати румънски архитекти, защо точно румънски не е ясно. В състава на журито не е включен главния архитект на Добрич, както и представители на регионалната колегия, излъчени от КАБ. В замяна на това са включени и двама главни архитекти на Варна и Стара Загора. Защо точно те, също не е ясно.“, се казва в публикацията на сайта на КАБ.
„Публикувам писмото на КАБ до Кмета на Добрич, където подробно са описани професионалните ни и законови искания.
арх. Владимир Милков, Председател на Управителния Съвет на Камарата на архитектите в България“, се чете в публикацията.
На пресконференция в община Добрич вчера обаче инициаторите на конкурса за нов градски център контрираха.
„Цялата процедура е спазена, проведени са конкурсите, всичко отговаря на условията. След определянето на три проекта за ремонта на градския център и неговата визия гражданите ще гласуват за този, който предпочитат“, казаха вчера арх. Явор Панев и юриста на „OPTIMISTAS“ – частна организация, занимаваща се с проекти, с обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси.
„Правим конкурс от ново поколение. Това е практика в Западна Европа и в Международния съюз на архитектите.
Трябва да въвлечем гражданите на Добрич в ремонта на центъра. Това е моята преценка и гледна точка. Това винаги е свързано със съпротива за това как е организирана структурата на един конкурс. Всички очакват да има представители на организации като камара на архитектите, строители и т.н. От самото начало на проекта работим с камарата на архитектите в Добрич“, каза Явор Панев.
„В тази публикация на страницата на камарата четем невярна информация. Ние системно работим върху писането на това задание“, категоричен бе Панев.
Търсим гледни точки от цяла Европа и всеки може да участва в този конкурс. Искаме да има три експертни проекта“, обясни архитектът.
От своя страна арх. Красимир Пампоров от камарата на архитектите в Добрич каза:
„Всички архитекти от Добрич подкрепят този конкурс, както и тази идея при проектирането на такива значими проекти. Той беше иницииран от камарата не само, за да сменим настилката, а за да се разработи концепция за бъдещето на градския център“.
„Това е мнение на арх. Милков, който го е публикувал без съгласието на членовете на камарата. Тази вечер (в сряда) ще имаме извънреден управителен съвет и ще разгледаме тези материали“, поясни Пампоров.
„Сигурен съм, че ще излезем с положително становище и препоръки към конкурса, но не ултимативни.
Камарата няма да бойкотира, а напротив ще подпомага конкурса.“, категоричен бе Красимир Пампоров.

Print Friendly, PDF & Email