09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Арестуваха българин за палеж на сграда в Аполда, Германия

Жилищната сграда, в която са живеели близо 50 души, бе опожарена в неделя рано сутринта, загинаха четирима
Българин е арестуван за палежа на сграда в град Аполда в Германия. При пожара загинаха четирима души, съобщават германските медии.
Нашенецът е задържан в понеделник, след като сам се е предал, пише Zeit.
Жилищната сграда, в която са живеели близо 50 души, бе опожарена в неделя рано сутринта.
53-годишен мъж от български произход е загинал при пожара в блока, скачайки през прозореца в опит да се спаси от пламъците. Още трима души са открити мъртви, обезобразени от огъня. Телата им са намерени на тавана на опожарената сграда в неделя вечерта.
Над 20 души са ранени, някои сериозно. Пристигналите на място пожарникари са успели да спасят над 30 души, пише NTV.
35-годишен заподозрян е арестуван, съобщи министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер по време на посещение в Аполда. Той разкри, че полицията разследва няколко версии за пожара, сред които и умишлен палеж.
Според криминалната полиция в Йена следователите вече са открили достатъчно доказателства срещу заподозрения чрез показания на свидетели. Полицията разполагала и с негови снимки.
Според говорител на полицията тримата мъртви на тавана са били извадени с помощта на въртяща се стълба на пожарната, но самоличността им все още не е изяснена, пише германското издание Merkur.
Прокуратурата ще поиска заповед за арест срещу българина, каза говорителят на прокуратурата Ханес Грюнсайзен във вторник. Заподозреният вероятно ще бъде изправен пред окръжния съд в Ерфурт.
Според градската управа в къщата, която вече не е обитаема, са живели предимно хора от български произход. Собственикът на къщата също е българин.

Print Friendly, PDF & Email