27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Априлски пенсионерски бонуси: 50-те лева остават и още 120 за храна

До 31 януари пък ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката „Запази ме „Сподели във Facebook


Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и през април. „Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя във връзка с това, че той ще дава докато има нужда от него, или докато има епидемиологична обстановка. Обмисляме той да продължи и през април“, обясни социалната министърка Деница Сачева на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.
През април държавата ще отпуска по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи бонусът от 50 лв.
До 31 януари пък ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката „Запази ме “ , отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени 10 млн. лв. на 39 хил. работници и служители.
По-голяма част от тях са ресторантьори и работещи в питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева.
От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите.
Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза министър Сачева. По думите й протестът е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа.
Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата е изсветлила 1/3 от работните места , но не можа да реши напълно този проблем, допълни тя, цитирана от „24 часа“. / chernomore.bg

Print Friendly, PDF & Email