05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Антон Кутев: Хора няма да преживеят тази зима заради цените на енергоносителите

Ще става дума за човешки животи с тези цени и на отоплението, и на горивата, и на цените на всичко останало, смята говорителят на служебния кабинет
Хора няма да преживеят тази зима в България. Това обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, визирайки цените на енергоносителите, пред Би Ти Ви вчера.
„Тази зима ще става дума за човешки животи – и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят.“ Така Кутев избухна на въпрос на водещата Мария Цънцарова какво може да обещае президентът на „Лукойл“, за да се похвали после, че са свалили цените – не е ли паднал бензинът в резултат от конюнктурата на световните пазари, пише Novini.bg.
Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с „Лукойл“, водени от това колко тежка зима ни предстои и че наистина става дума за животи, настоя Кутев.
Президентът и служебният премиер опитали да стъпят на идеята за корпоративната отговорност в разговора с „Лукойл“ – свалянето на цената е въпрос на оживяване на хората, обясни той. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала заради световните пазари в момента и няма как президентът да има заслуга за това. И европейци, и американският президент говорят с корпорациите, вметна Кутев.
2,70 лв. ми излезе А95 тази сутрин с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции, похвали се Кутев. Разговорът с „Газпром“ предстои, в момента има подготвителни етапи. Преговорите са между „Булгаргаз“ и „Газпром“, но още не са се състояли – в смисъл едни хора да са седнали на една маса.
Това обясни още говорителят на служебното правителство Антон Кутев.
Въпросът „Кой“ пак стана актуален, пошегува се гласът на служебната власт, сред като тя настоятелно го попита кой преговаря с „Газпром“ – нещо, на което отговорът на ресорните министри вече цяла седмица се свеждаше до „Не съм запознат“. А шефката на „Булгаргаз“ Деница Златева каза, че преговори от страна на дружеството в момента не се водят.
Отговорът дали ще се състоят преговори предстои, отказът от другата страна също е политика, коментира Кутев вчера сутринта. Според него е напълно възможно разговорите да започнат. А целта на служебния кабинет не бира на всяка цена да се възобновят доставките от Русия, а да се сложат всички възможности на масата, добави той.

Print Friendly, PDF & Email