23.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Андрей Янев, художник: „Видими следи“ е наречено юбилейното издание на пленера „Художници, Балчик, Любов“, защото създаденото от творците е видимото, което възпитава

„Видими следи“ е наречено юбилейното издание на пленера „Художници, Балчик, Любов“, защото създаденото от творците е видимото, което възпитава, бива откривано и изследвано чрез картините, вече част от фондовете на галериите в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ и в Балчик. Това каза художникът Андрей Янев, инициатор и организатор на изданията на пленера „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“, които всяка година се провеждат в Държавен културен институт-Културен център „Двореца“ в Балчик, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна.
„Хора, които са били част от този пленер през годините, са оставили своите сърца във вид на произведения, във вид на дадености от природата, които те са успели да пресъздадат. Разбира се, човешкият живот не е толкова дълъг, но пък творческият път, който Господ ни е дал, е такъв, какъвто ние трябва да го използваме и да го правим. Тази голяма мисия на нашия екип, съидейниците и съорганизаторите беше точно това – да може във фондовете на галерията да присъстват автори, благодарение на общенията, които сме имали в „Двореца“. Дебело искам да подчертая, че всичко това се случва с помощта на Държавния културен институт и Община Балчик. Разбира се и ние, като третата стъпка на това триъгълно тяло. Знаем, че триъгълникът е една от най-устойчивите форми. Хора, които са били с нас в „Двореца“, част от творческия процес, радвали са се и са съпреживявали всичко това, вече се радват на едно друго място, но те оставиха своите следи тук. Петър Савов не е сред нас, Нина Златева, Даша Недялкова, Ванко Урумов, Лора Янева. Това е доказателството за смисъла, който има тази наша мисия. И дори да трансформираме, да кажем стоп или да продължим – това е видимата следа. И нека бъде хубав пример, една мотивираща енергия за онези, които искат да правят неща, които оставят видими следи“, каза Андрей Янев.
focus-news.net

Print Friendly, PDF & Email