24.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Англичаните в Добричко първи се възползваха от „зелените коридори” за имунизация

Масово англичаните, живеещи основно в селата в Добричка област, се записаха сред първите за ваксинация в рамките на „зелените коридори” за неделя. Според специалистите, това вероятно се дължи на факта, че ваксината „Астра Зенека” е оксфордска. Живеещите в областта германци са по-скоро притеснени от строгите мерки в родината им. „В България се чувстваме спокойно, имаме добри съседи” – казват още те.
„Основно граждани от Добрич се записаха за ваксинация срещу коронавируса за неделя в „зелените коридори”, както и англичани” – съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/- Добрич, и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова „Около 250-300 души се очаква да бъдат ваксинирани в 4 имунизационни кабинета в Добрич – в Регионалната здравна инспекция, в диагностично-консултативните центрове 1 и 2 и в медицинския център център „Вива-Феникс” – добави тя.
В събота в Добрич са били доставени 142 флакона от ваксината на „Астра-Зенека“, с които вчера се извърши ваксинирането. Днес флаконите, които останат, ще бъдат разпределени между личните лекари в Добричка област. „Масовото ваксиниране ще се извършва от личните лекари и всеки, който желае, може да се обади и запише за имунизация при него. Имунизационният кабинет в РЗИ ще продължи да работи, като при нас ще се ваксинират хората, подлежащи на имунизация във фазите на Националния ваксинационен план, както и здравно неосигурените пациенти“ – уточни д-р Ангелова и допълни, че разкритата телефонна линия за записване ще продължи да функционира. „Имаме готовност да отворим кабинети и в общините в Добричка област, ако има достатъчно заявки. Там, където не достигат, издирваме хората от тритата фаза на имунизацията – работещи в „Енерго”, „ВиК” и др., за да има имаме достатъчно кандидати и да не хабим дози” – добави тя.
Д.р Ангелова добави още, че чуждите граждани трябва да имат Европейска здравна карта, чието копие да представят или ако не разполагат с такава да имат документ от РЗОК за право на ползване на медицинска помощ в страната.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email