18.07.2024

Анализатори очакват подем на популистката десница на изборите за Европейски парламент

Популистките и евроскептичните десници в страните членки на ЕС се очаква да отбележат силен подем на предстоящите европейски избори през юни, предаде Франс прес, като се позова на ново изследване, публикувано днес. То е дело на мозъчния тръст Европейски център за външни отношения.

Според него партиите, представляващи популистката и антиевропейска десница ще излязат начело на евровота в най-малко девет страни членки, сред които Франция, Австрия, Белгия, Италия и Нидерландия. Тези партии ще останат на второ или трето място в други девет страни от блока, сред които Германия, Испания и Швеция, показва още допитването.

„Последствията от изборите биха могли да имат значително въздействие, простиращо се от блокиране на нужното законодателство за прилагане на следващата фаза на Зеления пакт до възприемане на една по-твърда линия по редица въпроси, сред които имиграцията, разширяването и подкрепата за Украйна“, казват авторите на изследването Саймън Хикс и Кевин Кънингам.

„Съществува силна възможност проруските парти да бъдат представени в следващия Европарламент“, посочва още изследването, според което прорурската партия в България „Възраждане“ би трябвало да влезе в Европейския парламент за първи път, като спечели три евродепутатски места.

Изследването се базира по-специално на наскорошни допитвания до общественото мнение, проведени в 27-те страни членки на ЕС и на резултати на партиите, постигнати при последните национални парламентарни избори.

Изследването предвижда, че основната политическа група в ЕП  – тази на Европейската народна партия, обединяваща десните и християндемократите, от която произлиза и председателката на настоящата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, би трябвало да остане най-голяма и в следващия ЕП. Но според изследването тя ще загуби депутатски места. Същото ще стане и с групата на „Социалистите и демократите“, която се очертава да се класира на второ място, но да загуби места.

Центристката група „Обнови Европа“, към която принадлежи партията на френския президент Еманюел Макрон – „Възраждане“, би трябвало да отбележи отстъпление на евровота. Същото се очертава и за „зелените“.

Крайнодясната група „Идентичност и демокрация“, към която принадлежат френската партия „Национален сбор“ или германската партия „Алтернатива за Германия“, както и групата на Европейските консерватори и реформисти, обединяваща между другото полската партия „Право и справедливост“, италианската партия „Италиански братя“ и партията „Вокс“ в Испания, се очаква да постигнат значителен напредък на евровота.

Според прогнозите „Идентичност и демокрация“ ще се позиционира като трета политическа сила с 98 места. Но тя може да бъде изпреварена от Европейските консерватори и реформисти, ако партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан реши да се присъедини към нея. Сега партията не е част от нито едно политическо семейство. От друга страна обаче Европейската народна партия би могла да привлече „Италиански братя“ на своя страна, посочват авторите на изследването.

Според тях една коалиция, включваща популистката десница, съставена от Европейската народна партия, „Идентичност и демокрация“ и Европейските консерватори и реформисти, би могла да се зароди в идния ЕП и да има  49 % от 720-те места в него.

В този контекст на обострен популизъм, който би могъл да достигне нови върхове с евентуалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ тази година, партиите от доминиращото политическо течение трябва да се събудят и да направят ясна равносметка за исканията на избирателите, като същевременно признаят необходимостта Европа да играе по-мощна и по-интервенционистка роля на световната сцена, казва политологът Саймън Хикс.

Print Friendly, PDF & Email