04.12.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Акционерът на ВиК-Добрич – бургаското дружество, погна длъжниците си

Районният съд в морския град е затрупан от дела срещу неплатили задълженията си към водното дружество в размер на над 190 лв. Запознати твърдят, че е въпрос на време практиката да се въведе и в Добруджа
Дружеството ВиК-Бургас, което е акционер на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД, е започнало сериозна акция за събиране на просрочените вземания.
Това показа проверка на електронното издание Флагман.бг.
Ситуацията в морския град е показателна за близкото бъдеще на абонатите в Добрич, които имат просрочени задължения към водното дружество, категорични са запознати. Няма как „шапката“ да слага ред в Бургас, а в Добруджа нещата да са си постарому, аргументират се те.
От началото на тази година Гражданското отделение на Районния съд в Бургас е заринато от дела на дружеството срещу длъжници. 
Става въпрос за задължения, които все още са изискуеми.
Анализ на внесените искове показа, че най-ниската сума заради, която длъжник е вкаран в съда от началото на тази година, е 190 лева, а масово исковете са между 250 и 450 лева.
ВиК спазва стриктно изискванията на Закона за задълженията и договорите и дори и да не открие титуляря на адреса, оставя призовка, с което лицето се счита за известено. Има и няколко случаи на назначаването на обособен представител на длъжника, когато той е трайно установен в чужбина.
Съдебната практика е категорична – решенията са изцяло в полза на ВиК Бургас.
Профилът на осъдените длъжници е различен – от жители на кв.“Победа“ до живущ в луксозна сграда в ж.к.“Лазур“.
Събирането и на по-малките задължения е способ, който дружеството прилага, за да събере просрочените вземания – основна пречка, за да се разгърне по-широко капиталовата програма на ВиК.
Припомняме, че ангажимент на държавното предприятие е да подмени подземната инфраструктура, а на общината – надземната. Именно това е причината да се забави ремонтът на голяма част от улиците в бургаския ж.к.“Възраждане“ и широкия център на града.
При представянето на бюджета преди седмица, кметът Димитър Николов изрази готовност да осигури ресурс за основното ремонтиране на всяка улица с подменена водопроводна и канализационна мрежа.
„Ако ВиК работи с нашите темпове, до едва-две години ще оправим всички улици“, гарантира кметът преди няколко дни. Проверка на Флагман.бг показа, че общината е провела обществени поръчки за асфалтирането на всички окаяни улици в ж.к.“Възраждане“ и ЦГЧ, има и заделен ресурс във финансовата рамка за 2020 година и се чака единствено действията на ВиК Бургас.

Print Friendly, PDF & Email