04.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ако не спре вносът на зърно от Украйна, земеделците у нас очакват фалити

Снимки – от протеста в Добрич, Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Земеделски производители от Добричка област с над 75 трактора с надути клаксони, съпътвани от много автомобили, преминаха през основните булеварди на град Добрич, за да поставят още веднъж своите искания. Основното сред тях е час по-скоро да бъде спрян безконтролният внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. На тракторите се вееше българското национално знаме, а издигнатите лозунтти бяха „Без ГМО, остатъчна радиация, пестициди”, „Без фермери няма прехрана”, „Без добив на газ в Добруджа”.
„Земеделските производители започваме битка за оцеляване на земеделието в България и Европейския съюз. Изключително силно сме ядосани от регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектор „Земеделие” и през живота си никога не са били на полето. Добруджа има още една огромна битка от години и тя е против добива на шистов газ в България и в региона. Ние, като асоциация, винаги сме били категорично против опитите Добруджа да бъде надупчена и да бъде унищожена с добив на шистов газ. Това, което е изключително важно за нас, е политиците да спрат да говорят политически, правейки се на експерти по нещо, от което не разбират. Това, което искаме, е да бъде спрян вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна по начина, по който влиза в момента в Европейския съюз.Този внос е регламентиран изкуствено през май т.г. – на неконтролирана стока, която се произвежда по начин, който не съотвества на европейските регламенти и с него влизат зарази, неприятели, на практика унищожава земеделието. В България няма пазар за стоката, която произвеждаме. Ние сме износители и произвеждаме 13 млн. тона стока. Добруджа има 3,5 млн. декара обработваема земя. Това са ренти и поминък на хора. Не го унищожавайте със същия хъс, с който се опитвате да унищожите европейското земеделие“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителителите. Протестът в много градове в страната е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, на 15 септември ще се проведе в над 10 европейски страни, които страдат от същия проблем. Протестът в България е подкрепен и от Съюза на кооперациите. „Политиците искаме да проумеят най-после, че по този начин земеделието не може да се развива. Вносът на зърно от Украйна започна да подбива цените на нашата тазгодишна реколта. Как няма да има фалити при тези цени, които се предлагат, и при тези разходи, които правим – ще ги има” – каза Кирил Комитов, председател на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа”-Добрич.
„Няма пазар за продукцията ни. Складовете са пълни. Налагат се допълнителни средства за съхранението й. Няма къде приберем царевицата. Който няма складове е принуден да продава на каквито цени му предложат” – негодуват производители. „За пшеницата през тази кампания офертите на зелено бяха над 720 лв за тон. На жътва започнаха предложенията за 650-660 лв за тон.В момента предложенията са за 600 лв за тон.За слънчогледа преди десетина дни цената беше 1200 лв за тон.В момента цената е под 1000 лв.Търговците вече казват, че ще дават цена около 900 лв и по-ниско, защото внасят от Украйна. За царевицата се говори за цена от 600 лв за тон и надолу. Проблемът е вносът от Украйна” – заяви земеделският производител от община Тервел Илия Чалъков. Той каза още, че не са продадени и ечемикът, и рапицата.
Повечето от земеделските производители засега са на мнение, че вероятно ще запазят размера на рентата в Добричка област, която за м.г. беше 100 лв. за дка. „Но, ако не продадем нищо, не само за ренти няма да има, но и ще фалираме” – казват още земеделците. ДТ

Print Friendly, PDF & Email