04.12.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

АИКБ не вижда антикризисни мерки – не се давало, а се взимало от икономиката ни

За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата представа. Нямаме такава правителствена икономическа рамка. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.
Той посочи, че до края на месеца бюджетът трябва да бъде внесен в парламента.
По думи на Дацов разходите не са насочени с точно определена цел. Това означавало, че правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година и отминаване на кризата. Според икономиста тези параметри са оптимистични.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подкрепи тезата му. Той подчерта, че тези пари в момента ги няма, нито ще бъдат произведени през следващата година.
По негови думи в тази ситуация бюджетът трябва да се движи в съзвучие с икономиката и ако се взимат мерки и се дават пари, те трябва да са структурни мерки, които да подпомогнат развитието на икономиката.
Относно сегашните мерки на правителството Велев заяви, че те не са антикризисни мерки, които подкрепят икономиката, а харчене на пари, които се изземват от икономиката.
Той посочи, че тази година имаме значителен спад на БВП – между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи по негови думи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем.
Според Велев сегашният заем ще стигне, освен ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. Той изрази мнение, че редица от тези увеличени разходи са погрешни и се правят по неправилен начин.
Велев заяви, че рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. Това е ясен сигнал – осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия, обясни той. Според него минимална пенсия въобще не трябва да има.
Председателят на АИКБ настоя пенсията да е такава, за колкото си се осигурил. „Когато пенсията е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане. У нас се смесват двете неща и това е несправедливо, защото се взима от тези, които са се осигурявали на по-висок доход, за да се даде на тези, които не са“, отбеляза той.

Масларова иска устойчивост, адекватност и сигурност на пенсионната система

Устойчивост, адекватност и сигурност са принципи в пенсионната система, за които настоя пред БиТиВи бившият социален министър Емилия Масларова.
Най-справедливо ще е преизчисляване на пенсиите по думите й.
Административно увеличаване на минималната пенсия обижда хората с по-голям принос, както обясни Масларова. В момента се дава на парче по политически причини, смята тя. Аз съм за увеличаване на пенсиите, отсече Масларова.
Българските пенсии са най-ниските в Европа по думите й. Всички проблеми на държавата се решават през пенсионната система, обясни Емилия Масларова. Като бъркаме с пенсионната система, демотивираме младите хора, подчерта бившият социален министър. По-добре е средствата да отиват целево.
Парите за детските надбавки за всички деца е по-добре да се разпределят като услуги. Масларова е за увеличаване на максималния осигурителен доход. Притеснявам се, че се раздават много пари, а не зная какъв ще бъде резултатът, подчерта тя.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email