29.11.2023

Азербайджан заяви, че е започнал „операция срещу терористи“ в Нагорни Карабах

Съобщението дойде след месеци напрежение между кавказките врагове и часове след като Баку съобщи, че шестима са били убити от експлозии на мини в Карабах

Азербайджан заяви, че е започнал „антитерористични операции“ в Нагорни Карабах. Това се случва почти три години след като влезе във война с Армения за спорния планински регион.

Съобщението дойде след месеци на растящо напрежение между кавказките врагове и часове след като Баку съобщи, че шестима азербайджанци са били убити от експлозии на мини в Карабах, обвинявайки арменските сепаратисти.

„В региона са предприети локализирани антитерористични мерки“, каза министерството на отбраната на Баку, добавяйки, че използва „високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина като част от операциите“.

Армения и Азербайджан бяха вкарани в десетилетен конфликт за Карабах, влизайки във война през 90-те и през 2020 г. Отцепилият се регион, населен предимно с арменци, е международно признат като част от Азербайджан.

Баку цитира „системен обстрел“ на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и „продължаващото миниране на нашите територии“ и обвини Ереван в натрупване на войски.

Баку посочва, че е „многократно предупреждавал“ за това, което нарича нарушения на договореното с посредничеството на Русия примирие, което сложи край на войната между съседите през 2020 г., наричайки ги „сериозен източник на заплаха за мира и стабилността в региона“.

Часове по-рано Азербайджан съобщи, че четирима полицаи и двама цивилни са били убити при експлозии на мини, организирани от „арменски сепаратистки групи“.

Експлозии бяха чути в крепостта на арменските сепаратисти Степанакерт в отцепническия регион, каза репортер на AFP.

„Тук започна масов обстрел“, каза в Telegram Руен Варданян, бивш държавен министър на Карабах.

Баку заяви, че е информирал Русия и Турция за военни действия, които извършва в Карабах. Арменските сепаратисти казват, че градовете в Карабах са „подложени на интензивен обстрел“.

Print Friendly, PDF & Email