24.07.2024

Азербайджан заяви, че „антитерористичната“ операция в Нагорни Карабах продължава успешно

САЩ и ООН призоваха военните действия в Кавказ да спрат незабавно

Азербайджан заяви, че антитерористичната му операция в Нагорни Карабах продължава успешно, предаде Ройтерс. Баку направи това изявление, след като САЩ призоваха операцията да бъде спряна.

След месеци на нарастващо напрежение в Нагорни Карабах Азербайджан обяви тази седмица, че предприема антитерористична операция, включваща изпращане на войски в региона и употреба на артилерия.

Мерките „продължават успешно“, като биват унищожени оръжия и военно оборудване, написа министерството на отбраната на Азербайджан в комуникационното приложение „Телеграм“.

Нагорни Карабах е международно призната територия на Азербайджан, но част от нея е под фактическия контрол на арменски сепаратисти, които твърдят, че това е земята на предците им, отбелязва Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонни разговори както с президента на Азербайджан Илхам Алиев, така и с премиера на Армения Никол Пашинян, като призова Баку незабавно да сложи край на операцията си.

След разговора на Блинкън с Алиев Държавният департамент заяви, че азербайджанският лидер е „изразил готовност“ да спре мерките, свързани с антитерористичната операция, и да проведе среща с представители от Нагорни Карабах.

В информации на руски новинарски агенции, на които се позовава Ройтерс, се казва, че в разговора си с Блинкън азербайджанският президент Алиев е изтъкнал, че Азербайджан ще спре антитерористичната си операция, ако въоръжените арменци в Карабах сложат оръжията си и се предадат. Руските агенции се позовават на изявление на азербайджанското президентство.

От изявление на Държавния департамент става ясно, че в разговора си с Никол Пашинян държавният секретар Блинкън е казал на арменския премиер, че Ереван има пълната подкрепа на Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за „незабавно спиране на сраженията“, отбелязва Ройтерс.

Print Friendly, PDF & Email