23.07.2024

Австрийски художници показват творби за природата в галерията в Добрич

„Естествено пространство” е първата гостуваща изложба за тази година в Художествената галерия в Добрич. Експозицията включва 73 творби на 17 артисти от австрийското сдружение „Kuns traum arcade”, сред които има и българи. Добрич е третият град в България, в който гостува изложбата след София и Русе. Тя е посветена на особената и динамична връзка между човека и природата и на 50-годишнината на австрийското сдружение.
„Основна тема на сдружението е природата, изразена в творбите на чрез индивидуалния поглед на авторите.Всички възможни съвременни артистични похвати – живопис, графика, рисунка, дигитален печат, арт инсталация, присъстват в изложбата, отбеляза директорът на галерията Недко Недков. „В малкото изложбено пространство близо до Виена те организират изложби, литературни и музикални събития, творчески работилници, като работата е изцяло на доброволен принцип. Във връзка с годишнината групата организира настоящата пътуваща изложба”, добави Недков. За изложбата са изготвени специални каталози. Творбите са изложени в първа и втора зала на галерията.
„В изложбата участват Герлинде Тума, председател на сдружението, творческият тандем Кристине Пиркер и Рейнолд Йегерт, чиито творчески псевдоними са Людмила и Олег. В групата има и българка Марта Стаменов, живееща дълги години в Австрия, Елена Панайотова, на която се дължи връзката със сдружението на нашата галерия”, каза още Недков.
„Ние сме асоциация от художници, имаме собствена галерия близо до Виена. В Добрич сме 17 творци, иначе наброяваме 30-ина. Това е първа ни изложба в чужбина и за нас е голяма чест, защото честваме 50 години на сдружението”, каза председателят му.Темата на изложбата в Добрич е природата. Всеки творец е вложил в творбите си своя поглед към природата в контескта на нашето време. В картините са използвани различни гледни точки.
Почетният консул на Република Австрия в България д-р Радостина Иванова – Мишинева приветства участниците. Изложбата ще продължи до 28 февруари.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email