24.06.2024

ISW: Кремъл вербува блогъри за каузата си с властови позиции

epa10342329 Ukrainian soldiers ride in a military truck in the Dnipropetrovsk region on the road to the Donetsk area, Ukraine, 01 December 2022, amid Russian invasion. Russian troops entered Ukraine on 24 February 2022 starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/ROMAN PILIPEY

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Кремъл ще продължи да се стреми към военно решение на войната, докато украинското правителство капитулира пред исканията на Русия. Лавров заяви в интервю на 27 декември за руската държавна новинарска телевизия ТАСС, че Украйна и Западът са „добре запознати с предложенията на Русия за демилитаризация и денацификация“ на контролираната от Украйна територия и че руската армия ще разреши тези проблеми, ако Украйна откаже да приеме тези предложения.

Това пише в новия си анализ „Институтът за изследване на войната“ (ISW).

Руските искания за „демилитаризация“ са насочени срещу способността на Украйна да устои на по-нататъшни руски атаки, докато исканията за „денацификация“ са равносилни на призиви за смяна на режима в Украйна.

Лавров добави, че Украйна и САЩ трябва да признаят завземането от Русия на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области. Лавров заяви, че Украйна и Съединените щати са отговорни за удължаването на войната, тъй като биха могли да „сложат край на безсмислената съпротива на Украйна.

Призоваването за военно споразумение за войната в Украйна, което постига първоначалните военни цели на Русия, следва съзнателно неясните изявления от 25 декември на руския президент Владимир Путин, че Русия е отворена за преговори.

ISW счита, че коментарите на Путин не са предложение за преговори с Украйна и посочи, че той не е поставил сериозни условия за преговори.

Лавров заяви, че Русия не е в състояние да работи по никакви споразумения със Запада поради провокативните си действия в Украйна и на други места. Лавров заяви, че САЩ и техните съюзници в НАТО преследват „победата над Русия на бойното поле“ в Украйна „като механизъм за значително отслабване или дори унищожаване“ на Руската федерация.

Лавров безсмислено обвини американски военни, че са планирали обезглавяващ удар срещу Кремъл, който включва убийството на руския президент Владимир Путин.

Той също така обвини Съединените щати и членовете на НАТО, че де факто са страни във войната в Украйна и че участват в изпращането на опасни ядрени сигнали. Лавров твърди, че руските официални лица не са в състояние да поддържат нормална комуникация или да работят по каквито и да е предложения или споразумения със Съединените щати при тези условия, тъй като Съединените щати се стремят да нанесат стратегическо поражение на Руската федерация.

Министърът заяви, че руските официални лица са готови да обсъждат проблемите на сигурността в контекста на Украйна и в по-широк, стратегически план, но само когато американските официални лица се върнат към „изграждането на взаимно уважителни отношения на базата на задължителното отчитане на легитимните руски интереси“.

Кремъл вероятно ще продължи да се фокусира срещу Запада и да игнорира Украйна като суверенна единица в подкрепа на текущите информационни операции, които се стремят да принудят Запада да предложи превантивни отстъпки и да притисне Украйна да преговаря. Кремъл редовно представя Украйна като западна пешка, на която липсва какъвто и да е действителен суверенитет, за да дисквалифицира украинските служители от бъдещи преки преговори и вместо това да оформи преговорите с Русия като отговорност на западни служители.

Кремъл редовно изтъква оплакванията си от Запада във връзка с войната в Украйна, вместо от самата Украйна, за да се възползва от желанието на Запада за преговори и да създаде динамика, в която западните служители се чувстват притиснати да направят превантивни отстъпки, за да привлекат Русия на масата за преговори. Кремъл рутинно ще представя украинските официални лица като ненужно удължаващи войната, като същевременно повтаря своите военни цели в опит да повлияе на западните служители да притиснат Украйна да преговаря при по-благоприятни за Русия условия.

ISW продължава да счита, че Кремъл не се интересува от сериозни преговори, които биха довели до окончателно уреждане на войната в Украйна, а вместо това се стреми към временно прекратяване на военните действия, което би му позволило да преоборудва и попълни армията си за по-нататъшни нападателни кампании срещу Украйна.

Кремъл все повече вербува избрани блогъри за своите информационни кампании, вероятно в опит да си възвърне доминацията в информационното пространство. Известен руски блогър, участващ в бойни действия в окупираната Донецка област, даде почти 20-минутно интервю за руски федерален канал, като повтори ключови позиции на Кремъл относно мобилизацията и подкрепата за военните усилия.

Блогърът обясни, че силите на Донецката народна република (ДНР) са го вербували от затвора в Горловка, Донецка област през 2014 г. и обвини мобилизираните мъже, които се оплакват на жените си от мобилизацията и лошите условия на фронта, че са слаби. Също така направи сексистка забележка, че руските жени отправят твърде емоционални призиви и ги призова да се въздържат от оплаквания за проблемите на съпрузите си. Блогърът критикува руснаците, които са напуснали страната в знак на протест срещу войната, заявявайки, че на тези руснаци им липсва уважение към обществото и неговите интереси. Той омаловажи съобщенията за лоши условия на фронта, като отбеляза, че тези условия са единствено по вина на местните командири.

Тези изявления са в съответствие с неотдавнашните признания на руския президент и Министерството на отбраната (МО) за проблеми с мобилизацията и генерирането на подкрепа за войната, които вероятно имат за цел да подготвят руското общество за продължителна война.

Кремъл привлича блогърите, като им предлага и властови позиции, което от своя страна им позволява да засилят някои елементи от официалната реторика. Един руски милблогър, когото Путин назначи в Руския съвет по правата на човека, разшири официално изявление от съвета, в което се твърди, че не е получил никаква информация за насилствена мобилизация на затворници за участие във войната.

Като предлага тези позиции в правителството, Кремъл налага автоцензура и представя своите разкази на някои фигури в пространството на блогъри. Назначаването им на официални позиции също предполага одобрение на техните крайни изявления.

Кремъл продължава да засилва усилията си за наказване на дезертьорите и диверсантите в Русия в очите на обществеността. Руска медия съобщи, че руските власти са задържали осем мобилизирани мъже от Калининградска област, които са напуснали позициите си в Луганска област и са пристигнали в Москва, за да предадат оръжието си.

Изданието съобщи също, че руските власти съдят мъже, отказали да участват във войната. Мъж от Камчатка е осъден на почти две години затвор за „неизпълнение на заповед по време на война“.

Руски източници също съобщиха, че ФСБ е убила двама мъже на 26 декември в Кабардино-Балкарската република, които са били заподозрени в подготовка на нападение срещу местен военен наборен център.

Руските служители продължават да преследват хора за „дискредитиране“ на руските въоръжени сили.

Кремъл вероятно поставя условия за по-нататъшно преследване на протестиращи, дезертьори и саботьори на фона на продължителна война.

Някои руснаци продължават да изразяват недоволството си от усилията на Русия за попълване на въоръжените сили. На 27 декември двойка пенсионери подпали център за набиране на руски военни в Подолск, Московска област. Руски независим източник също съобщи, че млад мъж в Сиктивкар, Република Коми, се е самонаранил в център за набиране на военни, вероятно от страх да не отиде на фронта.

Руските власти засилиха и депортирането на украински граждани в Русия. ISW по-рано съобщи, че служителите изискват децата в окупираните територии да преминат задължителни медицински прегледи, администрирани от Русия, които могат да доведат до тяхното депортиране в Русия.

Украинският център за съпротива съобщи на 27 декември, че висши руски служители са отделили повече от 350 милиона рубли за програмата от октомври 2022 г. Заместник-окупаторът на Запорожието Владимир Рогов съобщи, че руският кабинет на министрите е висшият руски орган, отговорен за финансирането на тази програма за медицински прегледи и е отпуснал 435 милиона рубли за нейното продължаване.

ISW твърди, че принудителното депортиране на украински деца представлява възможно нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Ръководителят на окупационната администрация на област Херсон Владимир Салдо заяви на 27 декември, че руското министерство на извънредните ситуации е „евакуирало“ 150 000 жители от област Херсон през 2022 г.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските окупационни служители евакуират жители от Енергодар, Запорожка област с намерението да създадат хуманитарна криза.

В доклада се посочва, че руските окупационни служители имат за цел да изкривят демографията на украинското население и да ускорят информационните операции за украинците, „бягащи“ от Украйна.

Наемници от групата „Вагнер“ може да са убили етнически ромско семейство, включително три деца, в окупираната Макеевка, Донецка област. Украински източници съобщиха, че наемниците на „Вагнер“ са убили осемчленно украинско ромско семейство – включително три деца на възраст една, седем и девет години – в Макеевка, Донецка област на 26 декември.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство повтори предишни съобщения, че части от руската 1-ва гвардейска танкова армия вероятно са в Беларус от 27 декември.

Всички маневрени елементи на 1-ва гвардейска танкова армия са понесли тежки загуби близо до Харков, Суми и източната част на Киевска област, което прави под въпрос нейния „елитен“ статут и ефективна бойна мощ дори след възстановяване с мобилизирани резервисти или наборници.

Руският президент Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещнаха в кулоарите на срещата на Общността на независимите държави (ОНД) в Санкт Петербург на 27 декември. И руските, и беларуските официални показания от тази среща са неясни и не показват значителна активност. Срещата обаче бележи зачестилите срещи между двамата държавни глави през последната година. Преди това Путин и Лукашенко се срещнаха в Минск на 19 декември.

ISW по-рано коментира, че Путин се стреми да установи руски суверенитет над страните-членки на ОНД.

Украинският генерален щаб повтори, че към 27 декември не е забелязал руски сили в Беларус да формират ударна група.

Говорителят на украинската държавна гранична служба Андрий Демченко заяви на 27 декември, че ситуацията на беларуската граница остава под контрол и „донякъде напрегната в информационното поле“.

Демченко заяви, че беларуските елементи остават на украинско-беларуската граница, но техният състав, позиции и размери не се променят. Деменченко заяви, че Беларус и Русия умишлено предизвикват напрежение на границата чрез демонстративни съвместни тренировки, разполагане на техника и действия в рамките на Регионалната групировка на силите на съюзната държава.

Print Friendly, PDF & Email