25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

In Memoriam: Отиде си една от емблемите на Варна Кирил Аспарухов

В неделя внезапно почина поетът, журналист и общественик Кирил Аспарухов. Емблематичният варненец, известен със своята активна дейност в сферата на културата, е починал в офиса си в центъра на града.
Поклонението ще бъде на 21 декември (сряда) от 13.00 ч. в Катедралния храм „Успение Богородично“.
Кирил Аспарухов има издадени 22 книги, сред които „Любовни следи“, „101 интервюта“, „Кладенецът на душата“, „Олтар за Невена“, „Скорпионски бяс“. Неговото последно творческо вдъхновение бе книгата му „Живот на бис“. Носител на почетен знак на Варна, на множество национални награди, член на Съюза на българските писатели.
„Вдъхновител на много конкурси и инициативи, Кирил Аспарухов бе едно от най-разпознаваемите лица сред артистичната общественост в нашия град. Ще ни липсват неговите енергия, талант, остроумие и вдъхновение“, пише кметът Иван Портних.
Роденият преди 75-години в Петрич Кирил Аспарухов се превърна в една от емблемите на Варна. Животът му бе пряко свързан с града, в който той остави най-свелите и ярки следи в богатия си житейски път.
Варна загуби един голям творец и изключителен хронист, който съхрани културата на нашето съвремие в огромния си документален архив от телевизионни предавания, книги с интервюта, пътеписи, есета и културни събития, превърнати от него в традиция.
Светла му памет и Бог да го прости!
В. „Добруджанска трибуна“ изказва съболезнования на близките му.

Print Friendly, PDF & Email