20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Eнергийната комисия отиде да заседава в Чирен

Енергийната парламентарна комисия заседава извънредно в Чирен, където е единственото газохранилище в България. Пред NOVA председателят на Комисията Радослав Рибарски, заяви че хранилището е запълнено на 20%.
Една от темите не е била количеството на газ в газохранилището, а това дали България е сред страните, до които „Газпром” е изпратил допълнителни указания за това как да се заплаща за руския газ.
В Чирен пристигнаха представители само на „Продължаваме Промяната”. Депутатите бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов.
Нивата на газ в хранилището в Чирен не будят притеснение, категоричен е изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.
„В хранилището има около 113 млн. куб. м газ или 21%. В сравнение с миналата година имаме с 6% повече. Считам, че към настоящия момент няма проблем”, заяви той.
Председателят на енергийната комисия в парламента обясни защо заедно с колегите му се събират в Чирен. „За да видим как върви процесът на нагнетяване”, посочи Радослав Рибарски.
Синьото гориво в хранилището се използва само през зимния сезон. Така през идните месеци България ще разчита на сделката със Съединените щати, според която още през юни у нас се очакват 2 кораба с втечнен газ.
„Има различни видове кораби. Количествата, които могат да постъпят, са 2 танкера от 200 млн. куб. м. Тези 2 кораба и доставките от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите ни за юни”, каза Малинов.
Засега остава неизвестно и името на американската фирма, която ще достави на страната ни количествата с втечнен газ за юни. „Булгаргаз” е страна по договора и те знаят. Кой е намерил тази компания, как е станала тази договорка – не съм бил на тези преговори, нямам представа”, каза още той.
Въпросът кога България може напълно да се откаже от руския петрол, още няма окончателен отговор.

Print Friendly, PDF & Email