25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

90% от хората в третата по население провинция в Китай са заразени с COVID

Arrival of Air China C933 flight at Roissy Charles de Gaulle airport from Beijing in China after the severe restrictions linked to Covid on January 4, 2022. Photo by Tomas Stevens/Abaca Press

Почти 90 % от хората в третата по население провинция на Китай вече са заразени с COVID-19, заяви високопоставен служител вчера, докато страната се бори с безпрецедентно нарастване на случаите.
Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хенан, заяви на пресконференция, че „към 6 януари 2023 г. процентът на заразените с COVID-19 в провинцията е 89,0 %“.
При население от 99,4 млн. души, данните сочат, че около 88,5 млн. души в Хенан вече може да са заразени.
Посещенията в клиники за лечение на треска са достигнали своя връх на 19 декември, казва Кан, „след което са показали непрекъсната низходяща тенденция“.
Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на случаите на ковид след решението си от миналия месец да отмени продължилите години наред забрани, карантини и масови тестове, които засегнаха икономиката му и предизвикаха рядко срещани протести в цялата страна.
Пекин е твърдо решен да продължи с възобновяването, като в неделя отмени задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина и отвори границата си с полуавтономния южен град Хонконг.
Очаква се обаче инфекциите да нараснат, тъй като в края на този месец страната празнува Лунната нова година, а милиони хора ще пътуват от големите градове, за да посетят уязвимите си възрастни роднини в провинцията.

Print Friendly, PDF & Email