30.05.2024

9 май – 78 години от края на Втората световна война и Ден на Европа

Ще бъдат положени венци и цветя на Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци в Добрич
Днес от 10 ч..на Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци в градския парк в Добрич с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязан 9 май- Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, съобщават от община Добрич, организатор на честването.
Центърът „Европа директно Добрич” отбелязва днес Празника на Европа – 9 май, с различни събития.Радиопредаване „Върховенството на закона, демокрация и зачитане на европейските ценности“ ще се излъчи в ефира на радио „Добруджа“ между 10 – 11 ч. Ще бъдат дискутирани ценностите, на които се основава Европейският съюз и тяхното прилагане в нашата страна с представителите на местната власт – кметовете на Добрич и Шабла Йордан Йорданов и Мариян Жечев, членове на мрежа от представители на местното самоуправление в ЕС по проект на Европейската комисия „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“, с цел подобряване на комуникацията по въпросите на ЕС, както и адвокат Юрий Митев, представител на адвокатурата като институция, която защитава правата на хората в случай, че те бъдат нарушени.
От 11 ч. започва среща с представителите на европейските мрежи на територията на област Добрич. която ще се проведе в залата на Търговско-промишлената палата-Добрич, Поканени за участие са представители на Областния информационен Център, местните инициативни групи в Добричка област – МИГ Добричка, МИГ Тервел-Крушари, МИГ Балчик – Генерал Тошево,  сдружение „Местна Инициативна Рибарска Група – Шабла-Каварна-Балчик“, EURES съветникът към Бюрото по труда и ученици от финансово-стопанската гимназия „Васил Левски”, която е сред училищата посланици на Европейския парламент. Целта на срещата е да се представят дейностите на мрежите и да се обсъдят възможностите за взаимодействие и организиране на съвместни събития.

Предвидена за днес е и прожекция на късометражни филми, създадени в рамките на европейски инициативи, които насърчават активното, демократично и гражданско участие на хората в техните общества и в Европа – „Европейско наследство за гражданска ангажираност и участие“ в кино клуб „Икар“ от 14 ч., вход свободен.
В програмата:

  • “Фестивал на изкуствата за правата на човека в Дъблин”
    Фестивалът свързва изкуствата с гражданското общество и показва ролята им за насърчаване правата на човека. Филмът ни среща с организаторите на фестивала.
  • “Нашето бъдеще е в нашите ръце – Петъци за бъдеще”
    ПЕТЪЦИ ЗА БЪДЕЩЕ (FRIDAYS FOR FUTURE) е глобално движение „климатична стачка“, започнало през август 2018 г., когато 15-годишната тогава Грета Тунберг стартира училищна стачка, свързана с промените в климата. Филмът разказва историята на организацията „Младежи за Климата” във Валенсия, Испания, част от движението ПЕТЪЦИ ЗА БЪДЕЩЕ.
  • Поредица “Моята история”: “Събуждане за живота”, “Лайден на ролери”, “Шот енергия”
    В 3 късометражни филма млади хора с различен произход разказват своите истории за предизвикателства и преживявания си по време на пандемията и за инициативите, които са организирали.ДТ
Print Friendly, PDF & Email