07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

890 зрелостници в Добричка област са подали заявления за държавни зрелостни изпити

„Първият държавен зрелостен изпит е по български език и литература е на 18 май. До изтичането на крайния срок, подадените заявления за явяване на този изпит на ученици от област Добрич са 890. Колко от тези ученици ще бъдат допуснати до матурата, ще стане ясно тази седмица, непосредствено преди изпита” – каза Светлана Василева – началник на Регионалното управление на образованието–Добрич. Една от разликите е, че изпитът ще започне в 8,30 ч., а не в 8 ч. сутринта.
459 са подадените заявления за явяване на втори държавен зрелостен изпит, който е на 20 май. Тази година 228 заявления са подадени за учебния предмет Английски език, 56 заявления – за Информационни технологии; 46 – за География и икономика, 39 – за Биология и здравно образование, 22 – за Философия. Има пожелали да се явят на втори държавен зрелостен изпит и по немски или френски език, химия, изобразително изкуство и др., но те са много по-малко на брой, уточни Василева.
Останалите ученици учат в професионални гимназии и тази година по закон те са задължени да се явят на изпит за професионална квалификация.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email