29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

86% от учителите не подкрепят удължаване на учебната година

Почти половината работещи в системата биха се ваксинирали

42,5% от работещите в системата на образованието биха се ваксинирали, сочи проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В много градове този процес започна и върви, макар и бавно, в стройна организация, отчитат синдикатите. От там отбелязват, че все още има работещи в образователните институции, които се колебаят, а около 15% категорично заявяват, че засега няма да се ваксинират.

„МОН заяви, че ще прави национално проучване за причините, поради които някои образователни работници не искат да се възползват от ваксините, което едва ли ще установи нещо, което да поражда стратегия. В момента образователната система е спокойна и задаването на много въпроси би я разлюляло“, се чете в позицията на Синдикат „Образование“.

От там отчитат, че при условие, че ваксините са доброволни, Синдикат „Образование“ ще адмирира ваксинирането, но при гарантиране доброволния принцип и запазването на авторитета на учителя!

По въпроса за отпадане на външното оценяване след четвърти клас, кореспондентите в системата на образованието са категорични, като 80,6% са за неговото отпадане.

Във връзка с идеите за започване на учебната година преди 15 септември, 89,7% от учителите не подкрепят тази идея, като този дебат отпада и е поредният с безсмислени аргументи, отчитат синдикатите.

От проучването става ясно още, че 86,1% от учителите не подкрепят удължаването на учебната година.

Постоянното удължаване на учебното време през последните 10 години, неимоверно много натоварва българските учители, като това увеличава брутално нивата на професионалния стрес и прегаряне в учителската професия. В процес на европейско изследване е повишеният бърнаут ефект при работата в електронно обучение от разстояние, се чете още в позицията на Синдикат „Образование“.

От там изявяват своята позиция за генериране и надграждане на образователни политики в посока занимания по интереси, социализация на учениците и тяхното приобщаване в училище. Но синдикатът ще се бори твърдо за това да има хармония в товаренето на учителите. Както един директор не може да управлява повече от едно училище, както един министър не може да бъде успешен с няколко министерства, така и учителят има предел на способността да бъде натоварван. Нека МОН да назначи повече педагози и специалисти, които да не преподават пряко, а да се занимават с учениците в извънкласните дейности, както се случва във Финландия, Дания, Англия и много други държави, пишат от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email